ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο αρτοποιός και η …κυκλοφορία του χρήματος

Στο τέλος μιας ημέρας ένα μικρό αρτοποιείο κάνει ταμείο και μετρά 300 ευρώ. Την επόμενη ημέρα με τα χρήματα αυτά πληρώνει τον ηλεκτρολόγο για μια εργασία που πραγματοποίησε στο σπίτι του λίγες ημέρες πριν. Ο ηλεκτρολόγος με την αμοιβή των 300 ευρώ εξοφλεί ένα υπόλοιπο που έχει στον προμηθευτή του από τον οποία αγοράζει ηλεκτρολογικό υλικό. Ο προμηθευτής παίρνει τα 300 ευρώ και πληρώνει το δεκαπενθήμερο του υπαλλήλου του. Με τα χρήματα ο υπάλληλος πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού όπου μένει και ο ιδιοκτήτης με τη σειρά του εξοφλεί τη δόση δανείου προς την τράπεζα. Την κατάθεση των 300 ευρώ η τράπεζα μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να δώσει δάνειο σε όποιον έχει ανάγκη χρήματα. Η παραπάνω αλυσίδα μπορεί να έχει πολύ περισσότερους κρίκους. Δηλαδή το αρχικό ποσό των 300 ευρώ να περάσει από δεκάδες χέρια.

Τι γίνεται όμως αν η αλυσίδα αυτή σπάσει; Ας υποθέσουμε ότι την ώρα που ο αρτοποιός της ιστορίας την ώρα που κάνει ταμείο ακούει στην τηλεόραση ότι τρόικα δεν επιστρέφει, ότι η κυβέρνηση είναι σε απόγνωση και δεν αργεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα πολιτικοί, οικονομολόγοι, καθηγητές και άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι το φάσμα ενός GrExit δεν αποκλείεται να επανέλθει το 2014. Η εμπιστοσύνη του αρτοποιού κλονίζεται και ο φόβος και η αβεβαιότητα τον καταλαμβάνει.
Έτσι αποφασίζει να μην εξοφλήσει την επόμενη ημέρα τον ηλεκτρολόγο, να το αναβάλει για αργότερα, και να κρύψει τα 300 ευρώ στο σπίτι του για καλό και για κακό. Μέχρι να δει τι θα γίνει. Τα 300 ευρώ δεν εξαφανίστηκαν, υπάρχουν και βρίσκονται στο σπίτι του αρτοποιού ωστόσο «χάθηκαν» από τα οικονομικό κύκλωμα, την πραγματική οικονομία. Ο ηλεκτρολόγος δεν θα πληρωθεί και έτσι δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τον προμηθευτή. Ο προμηθευτής δεν μπορεί να εξοφλήσει τον υπάλληλο, ο υπάλληλος αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα συνεχίσει να καθυστερεί για την εξόφληση τη δόση του δανείου του.

Η παραπάνω ιστορία αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την σημασία της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ακριβώς σαν αυτόν που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών και την σταδιακή επιστροφή σε θετική πορεία είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Να αρθεί η αβεβαιότητα, η καταστροφολογία και να επιστρέψουμε σε μια συναλλακτική κανονικότητα.

*Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή» και συγγραφέας  δύο βιβλίων : «Το Άδοξο Τέλος – Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των Ελληνικών Τραπεζών» (2013), και, «Η Άνοδος και η Πτώση του Homo Economicus – Ο μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα» (2012). (Αμφότερα, εκδόσεις Παπαδόπουλος). 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.