ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός από μία δημοσκόπηση

Ο «μεγάλος συνασπισμός» τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για το «Έθνος της Κυριακής», που έδειξε ότι σχεδόν 6 στους 10 πολίτες είναι υπέρ ενός «ιστορικού συμβιβασμού» Αριστεράς και Δεξιάς, ώστε να συγκυβερνήσουν.

Ο «μεγάλος συνασπισμός» τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και μήνες, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας περί μετεκλογικών συνεργασιών. Εξ ου και ουδείς αναφέρεται σε υπολογισμούς της «επόμενης ημέρας», ενώ και χθες, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής», ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης «έκοψε» και τα σενάρια περί συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λέγοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μάλιστα, εδώ και εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρουν ακόμη και με την εκτίμηση της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας πως η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική «έκρηξη», ανάλογα με τη δυναμική της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, προσφάτως, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε επισημάνει πως «δε θα εκπλαγεί» αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας.

Μεγάλος συνασπισμός 

Σε κάθε περίπτωση, αν και όλοι στην Κουμουνδούρου εύχονται να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει στις επόμενες εκλογές και να εκλέξει 151 βουλευτές, στους κομματικούς διαδρόμους τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εσχάτως, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν επιδοκιμάζει ανεπισήμως τη γραμμή του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, βλέποντας στην Αγίου Κωνσταντίνου έναν δυνητικό αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο. Ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν πιο… προχωρημένες σκέψεις, οι οποίες έχουν πέσει –ως υποθετικά σενάρια και μόνον- και στο τραπέζι των συσκέψεων του ηγετικού επιτελείου του κόμματος. Οι εν λόγω σκέψεις αφορούν στο σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή μίας μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. «Όχι με τη ΝΔ του Σαμαρά, αλλά με μία μετριοπαθέστερη και πιο ευρωπαϊκή ΝΔ», όπως τονίζει κορυφαίος κομματικός παράγοντας, διευκρινίζοντας πως «θα ήταν λύση έσχατης καταφυγής, μόνο αν δεν γινόταν κάτι άλλο». Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι στην Κουμουνδούρου βλέπουν θετικά τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, σημειώνουν με ενδιαφέρον ορισμένες ήπιες διαφοροποιήσεις κάποιων «καραμανλικών» ενώ είναι πρόσφατο και το δημόσιο πολιτικό άνοιγμα στην «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ από τον ίδιο τον ΑλέξηΤσίπρα. Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε χθεσινή συνέντευξη του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκου Βούτση στον «Αθήνα 984», καθώς σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις επί των ευρημάτων της έρευνας και των σεναρίων «μεγάλου συνασπισμού», απέφυγε με διπλωματικό τρόπο να κλείσει το θέμα. Αντίθετα, μάλλον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Συναγερμός 

Όπως και να ‘χει, ένας «ιστορικός συμβιβασμός» είναι πάντα ένας… συμβιβασμός. Εξ ου και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ηχήσει συναγερμός από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης σφυγμομέτρησης. Αυτό διότι στο 58% των ερωτηθέντων που θέλουν συνεργασία Δεξιάς- Αριστεράς, συγκαταλέγονται όχι μόνο το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το… 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο συναγερμός δεν αφορά στο σενάριο του μεγάλου συνασπισμού αυτό καθεαυτό. «Η κάλπη θα δείξει τι πρέπει να γίνει. Μόλις αποκρυσταλλωθεί το σκηνικό και δούμε τι ψάρια έπιασε κάθε κόμμα, τότε θα μπορούμε να κάνουμε σενάρια, τώρα δεν έχει νόημα», λέει στο matrix24.gr  στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο συναγερμός, λοιπόν, αφορά στο ότι πολλοί στην αξιωματικοί αντιπολίτευση βλέπουν ότι «καλλιεργείται» εντέχνως ένα κλίμα που οδηγεί στον «μεγάλο συνασπισμό» -ή, τελοσπάντων, στη συναίνεση- χωρίς να έχουν προηγηθεί κάλπες. Εκτός από τη σχετική δημοσκόπηση, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τους ίδιους σχεδιασμούς εξυπηρετεί και η διασπορά φημών που θέλει τους δανειστές να ζητούν υπογραφές πολιτικής δέσμευσης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αντάλλαγμα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μετά τις Ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη φροντίσει δημοσίως να «κάψει» αυτό το σενάριο, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «αν ζητήσουν υπογραφές, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει».
Εξάλλου, για να μπει η Κουμουνδούρου στην κουβέντα –είτε της συναίνεσης, είτε των συνεργασιών- υπάρχει μία μεγάλη προϋπόθεση: να έχουν διεξαχθεί εκλογές και να έχει έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. «Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε τίποτα. Το θέμα είναι να μπορείς να χαράξεις πολιτική, όχι απλώς να επαναλάβεις την τούμπα του Σαμαρά», καταλήγει υψηλόβαθμη κομματική πηγή, περιγράφοντας τις απόψεις που επικρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση…

 

 

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ολα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι των σάπιων κομμάτων που τώρα θέλουν να συνεργαστούν με τρομοκράτες και άθεους για να μη χάσουν τις καρέκλες τους και να υπηρετουν εξαγνησμένοι τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.
    Και αυτό το περίγελο σενάριο θα πέσει στον κεάδα όπως και τόσα άλλα. Δεν πρόκειτε να σας γίνη η χάρη ότι και σενάρια να κάνετε όσες και λασπολογίες να εξτοτεύσετε. ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ . ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.