ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες μετασεισμοί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Κεφαλονιά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Εντατικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε δημόσια κτίρια, σχολεία και κατοικίες μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται στο νησί επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και αρμοδίων φορέων υπουργείων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για να επανέλθει το νησί σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στο νησί βρίσκεται το πλοίο Superfast 1, ενώ θα καταφτάσει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να στεγάσουν όσους κατοίκους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, αφού υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος, «επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και από τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες χαλάνε, θα βρίσκεται εδώ ένα πλοίο, το Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, για να μην έχουμε κόσμο έξω στο δρόμο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία και παιδικοί σταθμοί του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων.

Στους 45 οι μετασεισμοί

Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον Σκάι ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.