ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική εκμετάλλευση «είδε» ο Βαρβιτσιώτης

«Συγγνώμη» από το Λιμενικό για το Φαρμακονήσι

Τους χειρισμούς του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού υπερασπίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για την τραγωδία με τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες στο Φαρμακονήσι. «Συγγνώμη» ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού προσθέτοντας ότι «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

«Συγγνώμη» από το Λιμενικό για το Φαρμακονήσι

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο για επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκά δικαστήρια που ζήτησαν την κεφαλή των μελών του Λιμενικού Σώματος επί πίνακι.

«Είδα και άκουσα, το τελευταίο διάστημα, πάρα πολλά. Διάβασα μεγαλόσχημους τίτλους σε εφημερίδες, που μιλούσαν για συγκάλυψη εγκλήματος. Άρθρα για υγρούς τάφους στο Αιγαίο και δημοσιεύματα με απάνθρωπες κριτικές και ρατσιστικά παραληρήματα, τόσο εμού όσο και του Λιμενικού Σώματος απέναντι στους μετανάστες. Είδα μακάβριες γελοιογραφίες και σκίτσα να αποτυπώνουν χαιρέκακα το συμβάν. Ανακάλυψα ακόμη και επιχείρηση προπαγανδισμού του γεγονότος, ακόμη διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας», υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα που έστησαν τις τελευταίες ημέρες λαϊκά δικαστήρια, φθάνοντας στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των παιδιών του Λιμενικού, «όπως μάλιστα συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς.

«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι σήμερα έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Niels Muiznieks. Στην επιστολή γίνεται-μεταξύ άλλων- λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων.

Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου.

Στη «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων «εγκληματική».

Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή, έκανε λόγο για έγγραφες οδηγίες που δίνουν οι διακινητές λαθρέμποροι στους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο.

«Τους λένε: όταν ανέβεις στην βάρκα πέταξε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο φέρεις», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι η πρακτική αυτή «δυσχεραίνει πολύ την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων, τον εντοπισμό της προέλευσής τους καθώς επίσης και τη δυνατότητα διερεύνησης για το ποιον κάθε ανθρώπου».

Οι διακινητές, σημείωσε, τους δίνουν σημειώματα με οδηγίες που αναφέρουν: «όταν εμφανιστεί ένα ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τρύπησε την βάρκα στο πίσω μέρος της με ένα μαχαίρι. Μην φοβάστε οι Έλληνες θα σας σώσουν. Δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Δεν μπορούν να σας επαναπατρίσουν. Μην μιλάτε καθόλου αγγλικά. Προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε την αγγλική και επαναλάβατε τη λέξη Παλαιστίνιοι».

Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο αντιπλοίαρχος, «είναι εικόνες με σκισμένα σκάφη, που μεταφέρουν δύστυχους ανθρώπους θύματα εκμετάλλευσης, υπερφορτωμένα επισφαλή σκάφη που έχουν τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.