ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εύθραυστη η εσωπολιτική στήριξη»

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα»

Εκτενή αναφορά στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα»

Όπως τόνισε «η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα», αν και αναγνώρισε «σημαντική πρόοδο» στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, πως ήταν ξεκάθαρο παρά τις διαφωνίες πολλών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνο με ένα τεράστιο «κούρεμα» του χρέους της, της τάξης του 53%, το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα διάσωσης. «Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα
είναι μισογεμάτο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση πιο ακραίες δυνάμεις και εάν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη Lehman Brothers έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μην φθάσει εκεί» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, προς την σωστή κατεύθυνση».

Επισήμανε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.