ΚΟΣΜΟΣ

Σε όλη τη χώρα

Βοσνία: 200.000 «πέρασαν» από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Υπήρξαν τουλάχιστον 1350 στρατόπεδα κράτησης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα (1992-1995) και υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 ήταν οι κρατούμενοι σ' αυτά -για μικρή ή μεγαλύτερη χρονική περίοδο- σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σ' ένα έργο καταγραφής στοιχείων για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης την εποχή των πολεμικών συρράξεων.

Βοσνία: 200.000 «πέρασαν» από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Το εν λόγω έργο παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Σαράγεβο και σ' αυτό συμμετέχουν η μη κυβερνητική οργάνωση Μετάβαση, Δικαιοσύνη και Μνήμες από το Σαράγεβο και το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Μεταβατική Δικαιοσύνη από την Μπάνια Λούκα, που είναι μέλη της RECOM, μιας περιφερειακής επιτροπής που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση και διακρίβωση των γεγονότων που αφορούν όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Την επόμενη πενταετία, όλα τα γεγονότα που έχουν γίνει γνωστά χάρη στις δίκες για εγκλήματα πολέμου θα εξεταστούν συνδυαστικά προκειμένου να αποτραπεί τυχόν περαιτέρω πολιτικοποίηση και εκμετάλλευση των στοιχείων που αφορούν τα στρατόπεδα κράτησης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί στοιχεία για τις τοποθεσίες 15 στρατοπέδων κράτησης, με το πλέον διαβόητο να είναι αυτό της Φότσα, όπου Σέρβοι της Βοσνίας δολοφόνησαν 266 Μουσουλμάνους και Κροάτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής συντονιστή του έργου Χικμέτ Κάρτσιτς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων ήταν στο στρατόπεδο Κούλα, κοντά στο Σαράγεβο, που ήταν επίσης υπό τον έλεγχο του σερβοβοσνιακού στρατού και της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον κ. Κάρτσιτς, από τη συγκεκριμένη φυλακή πέρασαν περισσότερα από 10.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.