ΚΟΣΜΟΣ
Πεθαίνοντας για το Μουντιάλ
Γήπεδα και κέρδη βουτηγμένα στο αίμα (βίντεο)
Πάνω από 450 Ινδοί μετανάστες που εργάζονται στο Κατάρ, κατασκευάζοντας τα γήπεδα για το Μουντιάλ του 2022, σκοτώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Το γεγονός αποτελεί ένα νέο πλήγμα για τη χώρα που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Ινδίας.
Το Κατάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών —η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές— που εργάζονται στα εργοτάξια της διοργάνωσης αυτής.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Ινδίας στο Κατάρ καταγράφουν τους θανάτους που σημειώθηκαν το 2012 και τους έντεκα πρώτους μήνες του 2013.
Κατά μέσον όρο, κάθε μήνα 20 μετανάστες έχαναν τη ζωή τους, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ο αριθμός τους έφτασε τους 27. Το 2012 καταγράφηκαν 237 θάνατοι και 218 ως τις 5 Δεκεμβρίου του 2013.
Οι συνθήκες των θανάτων αυτών δεν έχουν γίνει γνωστές από την ινδική πρεσβεία.
Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο Τέο Τσβάντσινγκερ, παραδέχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι «απαράδεκτη» και «φρικτή», όμως «το να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο από το Κατάρ θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό».
Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου μια έρευνα που έκανε λόγο για 44 θανάτους μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου στα εργοτάξια του Κατάρ, κάτι που οι αρχές της χώρας είχαν διαψεύσει.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (CSI), «το Κατάρ έχει επιλέξει να παρατείνει το σύστημα της σύγχρονης σκλαβιάς που είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι νεκροί εργάτες» στη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας Σάραν Μπάροου.
Η CSI, που ήταν μια από τις πρώτες οργανώσεις που επέστησε την προσοχή στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, εκτιμά ότι περίπου 4.000 εργάτες ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους στα εργοτάξια της χώρας πριν την έναρξη του Μουντιάλ το 2022.
Εξάλλου, 400 νεπαλέζοι μετανάστες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Κατάρ, όπως ανέφερε πρόσφατα η Γκάρντιαν, χωρίς να διευκρινίσει την περίοδο.
Ο αριθμός των Ινδών που ζουν στο Κατάρ δεν είναι γνωστός, όμως στα τέλη 2012 υπήρχαν εκτιμήσεις ότι είναι περίπου 500.000.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...