ΚΟΣΜΟΣ

Για τα περί «διεθνούς απομόνωσης» του Ισραήλ

«Κεραυνοί» Νετανιάχου εναντίον του Τζον Κέρι

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τον κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ, αν το κράτος δεν συνάψει γρήγορα ειρήνη με τους Παλαιστινίους, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Κεραυνοί» Νετανιάχου εναντίον του Τζον Κέρι

«Ο απόπειρες ενός μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ είναι ανήθικες και αδικαιολόγητες. Δεν θα επιτύχουν το σκοπό τους", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου. «Πρώτον, ωθούν τους παλαιστίνιους ηγέτες να σκληρύνουν τις αδιάλλακτες θέσεις τους και συνεπώς απομακρύνουν την ειρήνη. Δεύτερον, καμιά πίεση δεν θα με κάνει να εγκαταλείψω τα ζωτικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ, με πρώτο από όλα την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε χθες, μιλώντας στο Μόναχο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την ισραηλινή οικονομία ενός διεθνούς κινήματος αποκλεισμού του Ισραήλ. «Υπάρχει μια αυξανόμενη εκστρατεία απομόνωσης του Ισραήλ. Ο κόσμος είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Ακούμε να μιλούν για μποϊκοτάζ και άλλα τέτοια. Θα διευθετήσουν την κατάσταση όλα αυτά;», διερωτήθηκε ο Κέρι.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στην ισραηλινή δεξιά.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κρατάει ένα «πιστόλι στον κρόταφο» του Ισραήλ κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει διεθνή αποκλεισμό αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, υποστήριξε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «προσβλητικές, απαράδεκτες και άδικες».

«Δεν είναι δυνατόν το ισραηλινό κράτος να διεξάγει διαπραγματεύσεις με ένα πιστόλι στον κρόταφο, ενώ συζητούμε για τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εθνικής μας ασφαλείας. Αν οι Παλαιστίνιοι εννοούν ότι το Ισραήλ θα πληγεί περισσότερο ή λιγότερο σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό θα τους ενθαρρύνει να οδηγήσουν σε αποτυχία την ειρηνευτική διαδικασία» είπε ο Στάινιτς.

Οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νετανιάχου ακολούθησαν τις πρόσφατες επικρίσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας ότι είναι «μεσσιανικές» οι προσπάθειες του Κέρι για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.