ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ευρωζώνη: Χαμηλότερος κατά 2,2% ο δανεισμός από τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο και η αύξηση της προσφοράς χρήματος ήταν υποτονική, ενισχύοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα.

Ευρωζώνη: Χαμηλότερος κατά 2,2% ο δανεισμός από τις τράπεζες

Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ είχε μειωθεί 2,3% τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, χορήγησε επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 0,8% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Η ΕΚΤ, που ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «κολλήσει» σε μία «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%, εξετάζει αν θα λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας την επόμενη Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.