ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στις 9 Απριλίου

Ξανά στο εδώλιο ο Κορκονέας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος που ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας θα ξαναβρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Ξανά στο εδώλιο ο Κορκονέας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Η δίκη – ορόσημο, όπως έχει χαρακτηριστεί, θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας στις 9 Απριλίου 2014.

Από την ημέρα εκείνη και μετά οι δικαστές θα κρίνουν ξανά μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις για τα ποινικά χρονικά. Από τη μία πλευρά οι κατηγορούμενοι, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, θα διεκδικήσουν μία καλύτερη ποινική μεταχείριση, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες δίκες. Και από την άλλη πλευρά η οικογένεια του θύματος θα αξιώσει την παραδειγματική τιμωρία για την αναίτια αφαίρεση της ζωής του 15χρονου Αλέξανδρου που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του όπλου του Κορκονέα.

Η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώντα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος , εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ειδικού φρουρού και είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί μία από τις βασικές σκέψεις των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας , ενώπιον του οποίου στις αρχές του 2010 είχε ξεκινήσει , κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη των πρώην πλέον ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Για λόγους ασφαλείας η εκδίκαση της υπόθεσης , που μονοπωλούσε τότε την επικαιρότητα αποφασίστηκε να γίνει εκτός Αθηνών για το λόγο αυτό και ο δικαστικός της επίλογος θα γραφτεί και πάλι στην περιφέρεια.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο βασικός κατηγορούμενος και φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο , χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ετυμηγορία που κατέστησε μονόδρομο την τιμωρία για το έγκλημά του, που δεν ήταν άλλη από την ισόβια κάθειρξη.

Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης πάντως, η συμπεριφορά του βασικού κατηγορούμενου χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». Όσο για το υπερασπιστικό του επιχείρημα περί ρίψης και έκρηξης βομβών εκ μέρους άγνωστων και αυτό -κατά την ίδια απόφαση - καταρρίφθηκε μέσα από την ίδια του την απολογία.

«Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του , αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης.

Σε αντίθεση με τον Κορκονέα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είναι ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης , ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε με όρους σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταδίκη του. Το Πενταμελές Εφετείο της Λαμίας είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του και τον είχε αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο ότι δεν θα μπορε ί να απομακρυνθεί από τον νομό Δράμας, που είναι και ο τόπος της καταγωγής του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.