ΚΟΣΜΟΣ

Από ορυχείο του Γιοχάνεσμπουργκ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 μεταλλωρύχων

Στην επιφάνεια έβγαλαν διασώστες τους πρώτους από τους περίπου 200 μεταλλωρύχους που παγιδεύτηκαν ενώ προσπαθούσαν παράνομα να βρουν χρυσό σε εγκαταλελειμμένο ορυχείο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 μεταλλωρύχων

Μέχρι στιγμής, στην επιφάνεια ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Οι μεταλλωρύχοι θα υποβληθούν σε ιατρική εξέταση και στη συνέχεια θα παραδοθούν στην αστυνομία.

Ο Βέρνερ Βέρμαακ των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών ER24 δήλωσε στο Ρόιτερς πως οι διασώστες επικοινωνούν με μία ομάδα περίπου 30 μεταλλωρύχων οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από πεσμένους ογκόλιθους κάτω από την επιφάνεια της γης στις εγκαταστάσεις του παλιού ορυχείου στο Μπενόνι.

«Μας είπαν πως είναι περίπου άλλοι 200 παγιδευμένοι ακόμη πιο κάτω», είπε ο Βέρμαακ.

«Είναι ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο στη μέση του οροπεδίου... δεν ήταν αποκλεισμένη περιοχή», πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες, είπε ο Βέρμαακ.

Βαρύς εξοπλισμός έχει μεταφερθεί στην περιοχή για να καταβληθεί προσπάθεια να απομακρυνθούν οι ογκόλιθοι που φράζουν το ορυχείο.

Η παράνομη μετάλλευση σε εγκαταλειμμένα ορυχεία είναι συχνή στη Νότια Αφρική, όπου μεταλλωρύχοι χωρίς άδεια εξορύσσουν μεταλλικά ορυκτά για να τα πωλήσουν σε αγοραστές, συχνά ζώντας κάτω από τη γη σε επικίνδυνες και επισφαλείς συνθήκες. Συχνά είναι και τα θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ έχουν αναφερθεί και μάχες κάτω από τη γη μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι μερικές φορές εισβάλλουν επίσης και σε ενεργά ορυχεία. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι –που φέρεται να ήταν παράνομοι μεταλλωρύχοι– σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά κάτω από τη γη σε ορυχείο χρυσού της Harmony στη Νότια Αφρική το 2009.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.