ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών

Τα κρυφά χαρτιά του Στουρνάρα και τα ανοικτά μέτωπα της τρόικας

Με την τρόικα να πιέζει την ελληνική πλευρά να δεχτεί να πάρει μέτρα εδώ και τώρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να κάνει την ανατροπή φέρνοντας νέα δεδομένα στο τραπέζι: Η «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς γεμίζει, όμως τα … «μέτωπα» είναι πολλά.

Τα κρυφά χαρτιά του Στουρνάρα και τα ανοικτά μέτωπα της τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πως τα τελευταία στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας τα οποία θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις συνομιλίες κυβέρνησης-τρόικας υπέρ της χώρας μας. Το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» σε τρία «μέτωπα»:

- Στα φορολογικά έσοδα για τα οποία ελπίζουν στην πλατεία Συντάγματος πως θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις τον Ιανουάριο, κάτι που θα διευρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (διότι τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από φόρους που βεβαιώθηκαν πέρυσι).

- Στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010, εξέλιξη που θεωρείται προάγγελος κάμψης της ύφεσης κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2013.

-  Στον δείκτης ΡΜΙ για τις προμήθειες στη μεταποίηση που θα υπερβαίνει, κατά πληροφορίες, τις 50 μονάδες τον φετινό Ιανουάριο για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Η διαμόρφωση του δείκτη σε επίπεδα άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει είσοδο μιας οικονομίας σε φάση ανάκαμψης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να ελπίζει –με το μέτωπο πάντως των φορολογικών εσόδων να είναι επίφοβο- ότι με νέα δεδομένα θα ανατρέψει την κατάσταση όμως, πέρα από τα ήδη ανοιχτά «μέτωπα», υπάρχει και  λίστα με δράσεις που η ελληνική πλευρά βάσει μνημονίου θα έπρεπε να διεκπεραιώσει. Συγκεκριμένα:

-   Η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών της περιόδου 2015-2016 και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου.

-   Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.

-   Εξάλειψη ή μεταφορά μη ανταποδοτικών τελών και εισφορών στον κρατικό προϋπολογισμό.

-   Αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καταστεί δυνατή η δίωξη για μείζονα φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού.

Αυτά στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί υπάρχουν και …άλλα.

Το υπουργείο Υγείας έχει έξι εκκρεμότητες, η κυριότερη από τις οποίες είναι η είσπραξη των ποσών του claw back των διαγνωστικών εξετάσεων των έξι πρώτων μηνών του 2013. Όπως σημειώνεται, «το ΔΝΤ θεωρεί τη δράση pending (εκκρεμή) λόγω της μη είσπραξης /συμψηφισμού των ποσών, η Ε.Ε. όμως τη θεωρεί orserved (υλοποιημένη)».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει 17 εκκρεμότητες, με κυριότερες:

 1.  Εμπορικές μισθώσεις.
 2.  Αποδοχή από την κυβέρνηση των όρων «αποδεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης». Ο
 3.  Νομοθετικές βελτιώσεις με βάση τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη μελέτη του ΟΟΣΑ και την εφαρμογή του Competition assessment Toolkit.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει οκτώ εκκρεμότητες, με βασικότερες αυτές που αφορούν τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα:

 1.  Ολοκλήρωση κινητικότητας: «Έχουν καταργηθεί 12.839 θέσεις και 11.809 υπάλληλοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι ήδη στη βάση της απογραφής.
 2.  Δημιουργία τριμηνιαίων στόχων για το σχήμα κινητικότητας (2014).
 3.  Μεταφορά επιπλέον 12.500 υπαλλήλων στο σχήμα κινητικότητας.
 4.  4.000 αποχωρήσεις το 2013.

Στο υπουργείο Εργασίας εκκρεμούν 17 δράσεις σε αρκετές από τις οποίες διαπιστώνεται αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα:

 1.  Μείωση εισφορών κατά 3,9%.
 2.  Μελέτη και εναλλακτικές για να μειωθούν στα επίπεδα ΙΚΑ οι εισφορές στα ευγενή Ταμεία.
 3.  Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 4.  Αλλαγές στα εργασιακά, εξέταση αλλαγής ποσοστού ομαδικών απολύσεων και διαδικασίας αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.