ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Αλλαγές στην επίλυση ποινικών διαφορών

Νέο μοντέλο επίλυσης των ποινικών διαφορών στα πρότυπα του Αγγλοσαξωνικού δικαίου είναι έτοιμη να προτείνει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει το έργο των αλλαγών του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αλλαγές στην επίλυση ποινικών διαφορών

Μερικές από τις καινοτομίες που προτείνονται είναι η καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής» , με τον οποίο θα μπορεί ο κατηγορούμενος να .... παζαρεύει την ποινή πριν καν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. Και αυτό είναι κάτι που μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες .

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που φαίνεται να προωθούν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία.

Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ από τους κανόνες της συνδιαλλαγής εξαιρούνται οικονομικά αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση. Και βέβαια για τον υπολογισμό της ποινής ο εισαγγελέας θα λαμβάνει υπόψη του και τα ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από τον Κανόνα υπαγωγής αδικημάτων στα Μονομελή Εφετείο εξαιρούνται σύνθετες αξιόποινες πράξεις ,αλλά και αδικήματα που τιμωρούνται με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Τέλος, με άλλη διάταξη του νέου Κώδικα, τα πλημμελήματα θα δικάζονται πλέον από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.