ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες

«Βιολογικός διακόπτης» ρυθμίζει την ένταση του πόνου

Η ευαισθησία στον πόνο καθορίζεται από ένα «βιολογικό διακόπτη» ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί και να προσαρμοστεί, υποστηρίζουν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Βιολογικός διακόπτης» ρυθμίζει την ένταση του πόνου

Η λειτουργία του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή του ρεοστάτη μιας λάμπας, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να προσαρμόζουμε την ένταση του φωτισμού σε ένα δωμάτιο.

Τα δίδυμα αδέλφια μοιράζονται τα ίδια γονίδια σε ποσοστό 100%, όμως παρουσιάζουν διαφορετική ευαισθησία απέναντι στον πόνο. Η επιστημονική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να μεταβληθεί με τη βοήθεια φαρμάκων ή αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες.

Η νέα μελέτη μπορεί να συμβάλει στην παρασκευή νέων και αποτελεσματικότερων αναλγητικών καθώς και στην κατάρτιση νέων οδηγιών για την αντιμετώπιση του πόνου, αναφέρει η σχετική έκθεση στο Nature Communications.

 Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό κώδικα των διδύμων και τον συνέκριναν με 50 άλλα άτομα. Παρατήρησαν χημικές αλλαγές σε εννέα γονίδια που αφορούν στην ευαισθησία στον πόνο στο ένα από τα δύο αδέλφια. Οι αλλαγές ήταν εντονότερες σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. 

Αυτές οι αλλαγές λειτουργούν ως εσωτερικός «θερμοστάτης» που ρυθμίζει την ευαισθησία στον πόνο για κάθε άτομο.

Οι ερευνητές δήλωσαν στο BBC πως υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού αυτού του θερμοστάτη χρησιμοποιώντας φάρμακα ή προτείνοντας αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Έτσι, το άτομο θα ανταποκρίνεται λιγότερο έντονα στον πόνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.