ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η δουλεία της θέρμανσης

Χιλιάδες νοικοκυριά κάθε χρόνο στην Αττική παγώνουν τους χειμερινούς μήνες επειδή δεν τους επιτρέπουν να αποφασίσουν και να διαλέξουν τι είδους θέρμανση θέλουν. Η διαχείριση της θέρμανσης αυτών των νοικοκυριών έχει αφαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και έχει εκχωρηθεί σε… τρίτους!

Αιτία είναι ο αναχρονιστικός και σχεδόν μεσαιωνικός νόμος που διέπει τους κανονισμούς οριζόντιας ιδιοκτησίας των πολυκατοικιών. Ο νόμος αυτός απαγορεύει στον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος να εγκαταστήσει ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Αντίθετα εκχωρεί το δικαίωμα της απόφασης για κάτι τέτοιο σε τρίτους: στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, απαιτώντας την άδειά τους. Με την ίδια παράλογη «λογική» ο νόμος θα μπορούσε να απαιτεί την άδεια της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και των διπλανών πολυκατοικιών ή και ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου.

Πρακτική συνέπεια σ’ αυτή τη δουλεία της θέρμανσης είναι σε χιλιάδες πολυκατοικίες στο Λεκανοπέδιο όταν οι μισοί ένοικοι, για λόγους οικονομικούς, δεν θέλουν να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση (συνολικά η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί στο 40% των πολυκατοικιών) κι από την άλλη η πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας αρνούνται να δώσουν άδεια εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου.

Το παράλογο είναι ότι αυτή η νομοθεσία στην πράξη δεν απαγορεύει την εγκατάσταση στα διαμερίσματα συστημάτων θέρμανσης με σόμπες (θερμάστρες) ξύλου ή πέλετ, με θερμάστρες πετρελαίου ή υγραερίου, με τζάκια και μαγκάλια. Ούτε επιβάλλει να ζητείται στην πράξη η άδεια της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού είναι όσα αναφέρονται συχνά στο αστυνομικό δελτίο τους χειμερινούς μήνες επειδή οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στο κρύο ή στη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης με σόμπες ή μαγκάλια:

-         Πυρκαγιές σε διαμερίσματα που απειλούν ολόκληρη των πολυκατοικία

-         Δηλητηριάσεις ή και θάνατοι από αναθυμιάσεις

Οι συνέπειες αυτής της αναχρονιστικής κατάστασης μάλιστα είναι ευρύτερες. Τα μαγκάλια, οι σόμπες, τα τζάκια κ.λπ. προκαλούν επίσης:

-         Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στο Λεκανοπέδιο

-         Στέλνουν στα νοσοκομεία εκατοντάδες ευπαθείς πολίτες με πνευμονίες, βρογχίτιδες και άλλα νοσήματα θώρακος.

(Μια άλλη συνέπεια είναι ότι αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom, για τη μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, αφού ταυτόχρονα πρέπει να διαπραγματευτεί και την μείωση της εγγυημένης ποσότητας φυσικού αερίου).

Το ερώτημα είναι λοιπόν απλό:

-         Γιατί μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί στο διαμέρισμά του κάθε είδους σόμπες και μαγκάλια για θέρμανση και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ανεξάρτητη εγκατάσταση φυσικού αερίου; Τι είδους σαδιστική νομοθεσία είναι αυτή;

ΥΓ: Ως παράδειγμα για τα παραπάνω αναφέρω την περίπτωσή μου: Τον τελευταίο χρόνο έχω πάει στο νοσοκομείο δυο φορές με πνευμονία και μια στο γιατρό για βρογχίτιδα. Χρειάζομαι, λοιπόν, σταθερή και διαρκή θέρμανση. Αλλά την κεντρική θέρμανση μπορώ να την αξιοποιήσω μόλις μία ή δύο (1-2) ώρες τη μέρα.

Για ορισμένες ευπαθείς ομάδες λοιπόν είναι ζήτημα επιβίωσης.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.