ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη η Ρωσία να δώσει οικονομική βοήθεια

Κίνδυνο «κατάρρευσης» βλέπει το IIF για την Ουκρανία

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία.

Κίνδυνο «κατάρρευσης» βλέπει το IIF για την Ουκρανία

«Η θέση μας είναι ότι πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή» τη χορήγηση χρηματοοικονομικής στήριξης, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, πρόσθεσε όμως πως «θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιοι είναι οι εταίροι μας;».

Ο Ουλιουκάγεφ έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισεκ. δολάρια από το πακέτο των 15 δισεκ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ ο ουκρανικός λαός χρειάζεται τη συνεχή στήριξη των φίλων του», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ο οποίος εκπροσωπεί την Αριζόνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διαμορφωτές πολιτικής του κόμματός του σε διεθνή θέματα.

Παράλληλα, το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού.

 Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.