ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρά έντονα η Β. Κορέα

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα

Από τις 24/2 έως τις 18/4 θα κάνουν από κοινού τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC), προσθέτοντας ότι η Πιονγιάνγκ (η οποία είναι αντίθετη με τις ασκήσεις) έχει ενημερωθεί σχετικά με την επιχείρηση.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα

«Η στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τον Λαϊκό Στρατό της Βόρειας Κορέας σχετικά με την επιχείρηση Panmunjom και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις καθώς και τη μη προκλητική φύση αυτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Βόρεια Κορέα ζήτησε την ακύρωση των ασκήσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως προοίμιο για πόλεμο και προειδοποίησε ότι εάν διεξαχθούν πιθανώς να θέσουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, η Βόρεια Κορέα ακύρωσε την πρόσκληση για επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ ενός ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ, με σκοπό να ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού ιεραπόστολου, Κένεθ Μπάε, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του State Department. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, Τζέσι Τζάκσον, είχε προσφερθεί να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ώστε να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση του Μπάε.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και την απόφασή της να ακυρώσει για δεύτερη φορά την πρόσκληση του Πρέσβη Ρόμπερτ Κινγκ να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με την απελευθέρωση του Κένεθ Μπάε. Η ΛΔΚ είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2013 ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Μπάε ως πολιτικό χαρτί διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Μπάε, ο αιδεσιμότατος Τζάκσον προσφέρθηκε να ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ σε μια ανθρωπιστική αποστολή, στόχος της οποίας θα ήταν η απελευθέρωση του Μπάε. Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες της οικογένειας του ιεραπόστολου και του Αιδεσιμότατου Τζάκσον ώστε να επιστρέψει ο Μπάε στη χώρα του».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να επισκεφτεί τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ινδονησία κατά το επόμενο ταξίδι του στην Ασία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του State Department. Το ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 18 Φεβρουαρίου, θα είναι το πέμπτο του Κέρι στην Ασία κατά το τελευταίο έτος. Επίσης, θα επισκεφτεί το Άμπου Ντάμπι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.