ΥΓΕΙΑ

Νέες επιστημονικές μελέτες

Κρύο, υγρασία και ...κοκαΐνη φέρνουν εγκεφαλικά

Ο κίνδυνος να πάθει κανείς εγκεφαλικό αυξάνεται με το πολύ κρύο, τη μεγάλη υγρασία και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που συνδέει τον καιρό με την πιθανότητα ενός τέτοιου επεισοδίου. Οι χρήστες κοκαΐνης κινδυνεύουν έως και επτά φορές περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό.

Κρύο, υγρασία και ...κοκαΐνη φέρνουν εγκεφαλικά

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει και η υγρασία πέφτει, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά να είναι συχνότερα το χειμώνα και αραιότερα το καλοκαίρι. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Γιέηλ, Χάρβαρντ και Ντιουκ, με επικεφαλής την Τζούντιθ Λίχτμαν, παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά, που διοργάνωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση καιρού - εγκεφαλικών και η οποία βασίστηκε στη συσχέτιση μετεωρολογικών δεδομένων με τα αρχεία νοσοκομείων που αφορούσαν τις εισαγωγές 134.500 ασθενών για ισχαιμικό εγκεφαλικό κατά την περίοδο 2009-2010.

Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Γενικότερα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση καρδιαγγειακού στρες στον οργανισμό, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών που κάνουν το αίμα πιο πυκνόρευστο και άρα πιο πιθανό να εμφανίσει θρόμβωση. Ανάλογες στρεσογόνες επιδράσεις έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα και η μεγάλη υγρασία.

Η συνηθέστερη μορφή εγκεφαλικού είναι τα ισχαιμικού τύπου, που προκαλούνται όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, όταν διαρρηγνύονται αγγεία στον εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

- Οι χαμηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και τους θανάτους, από εγκεφαλικό.

- Για κάθε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Φαρενάιτ (που ισοδυναμεί με περίπου μισό βαθμό Κελσίου), μειώνεται κατά 0,86% η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και κατά 1,1% η πιθανότητα θανάτου λόγω εγκεφαλικού.

- Όσο αυξάνεται το μέσο επίπεδο υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

- Ακόμα, όσο πιο μεγάλες είναι οι ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας (δηλαδή η διαφορά ανώτερης και κατώτερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο), τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν «κρέμασμα» του προσώπου, ξαφνική αδυναμία των άνω ή κάτω άκρων, δυσκολία ομιλίας, νοητική σύγχυση, απότομη δυσκολία όρασης από το ένα μάτι ή και τα δύο, δυσκολία βάδισης, απώλεια ισορροπίας, ζαλάδα, ξαφνικό πονοκέφαλο άγνωστης ιατιολογίας κ.α.

Επικίνδυνη η κοκαΐνη για εγκεφαλικό

Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Γιου-Τσινγκ Τσενγκ, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, βρήκε ότι η χρήση κοκαΐνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού κατά το επόμενο 24ωρο, πολύ περισσότερο από ό,τι άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης. Οι χρήστες κοκαΐνης αντιμετωπίζουν έξι έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού μέσα στην επόμενη μέρα από τη χρήση του ναρκωτικού. «Όχι μόνο η κοκαΐνη δημιουργεί εθισμό, αλλά μπορεί να επιφέρει αναπηρία ή θάνατο λόγω του εγκεφαλικού» δήλωσε ο Τσενγκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.