ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μια διαφορετική εικόνα των Ελλήνων εφοπλιστών...

Η άποψη της κοινωνίας για τους Έλληνες εφοπλιστές, σε γενικές γραμμές είναι ότι ο πλούτος που συγκεντρώνουν με τα βαπόρια και τις off shore, αξιοποιείται μόνο για την προσωπική τους καλοπέραση.

Όμως, υπάρχει μια διαφορετική πλευρά της ζωής τους που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Μιλάμε για τα Ιδρύματα που έχουν δημιουργήσει, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, (που κατασκεύασε το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, το Κέντρο Τέχνης, που χρηματοδότησε την μελέτη για το κέντρο της Αθήνας), το Ίδρυμα Νιάρχου, (που με ίδια κεφάλαια κατασκευάζει το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα) και πολλά άλλα ευαγή ιδρύματα.

Εκτός, όμως, από τις ατομικές προσφορές και δωρεές, αξιόλογη δραστηριότητα έχει να επιδείξει και το συλλογικό όργανο των εφοπλιστών, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Εφέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης πανελλήνιας εμβέλειας που υλοποιεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και που προσφέρει κάθε μήνα στήριξη σε περισσότερα από 50.000 άτομα σε 110 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει, στηρίζει μηνιαίως τις ανάγκες σίτισης 11.000 οικογενειών σε όλη τη χώρα και συνεισφέρει στη βελτίωση των καθημερινών διατροφικών αναγκών χιλιάδων ανήλικων παιδιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες που λόγω της δυσμενούς συγκυρίας βρίσκονται σε ανάγκη και έρχεται να ενδυναμώσει το κοινωνικό έργο πολυάριθμων φορέων, καθώς υλοποιείται σε συνεργασία με 30 Μητροπόλεις, 25 Δήμους και περισσότερους από 60 φορείς εντός και εκτός Αττικής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά πακέτα βοήθειας, τα οποία περιέχουν βασικά τυποποιημένα επώνυμα είδη τροφίμων και προσωπικής υγιεινής, επαρκείς και κατάλληλα μελετημένες προμήθειες για τις μηνιαίες ανάγκες οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για ενέργεια συστηματική, μηνιαίως επαναλαμβανόμενη και αναγκαία για την καθημερινή επιβίωση αναξιοπαθουσών οικογενειών, καθώς μέσα από ένα μεθοδικό και προσεκτικά οργανωμένο μηχανισμό επιτυγχάνεται άμεση στήριξη και απευθείας βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες.

Εξάλλου, στον τομέα της υγείας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μεριμνά με ολοκληρωμένο τρόπο για τον ιατρικό έλεγχο, εξετάσεις, εμβολιασμούς και φαρμακευτική αγωγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και υλοποιεί η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», την χρονιά που πέρασε πραγματοποίησε 30 επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα σε περιοχές από τον Αη Στράτη έως την Ζάκυνθο και από τον Έβρο έως την Κρήτη και ωφέλησε πάνω από 9.000 γυναίκες, παιδιά και εν γένει άτομα σε ανάγκη.

Επιπλέον η Ένωση δραστηριοποιείται με στοχευμένες ενέργειες για τη στήριξη 40 κοινωνικών φορέων σε μικρές και μεγάλες δομές πρόνοιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κέντρα προστασίας βρεφών, νηπίων, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση και χρειάζονται ενίσχυση για να συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη στις πλέον ευαίσθητες ομάδες του κοινωνικού ιστού.

Η Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, επίσης, ανέλαβε για δεύτερη φορά την επισκευή και συντήρηση πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, η οποία ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ γίνονται ενέργειες για την επισκευή και αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που φιλοξενούν τις ερχόμενες γενιές της ναυτοσύνης της χώρας μας.

Αυτά τα αναφέρω με την δεοντολογική δέσμευση ότι πρέπει να τα αναφέρουμε όλα, χωρίς εμπάθειες και αποκλεισμούς.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Chlomoudis C. 15:12 23/02/2014

    Αχ βρε Σάββα!.. Θα μπορούσαν να βγάλουν δελτίο τύπου… Προφανώς και αυτή είναι μια πτυχή της δραστηριότητας κάποιων επιχειρηματιών θαλάσσης (στην επιστήμη το λέμε δράσεις ΕΚΕ…). Προφανώς όμως υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει ως κοινωνία να γνωρίζουμε και να μη καμωνόμαστε πως δεν ξέραμε. Θα είχε μεγάλη αξία λοιπόν η καταγραφή από εσένα (βάση της γνώσης σου και εμπειρίας σου) της «πραγματικής» εικόνας και όχι της «άλλης» των Ελλήνων Εφοπλιστών. Με μια μικρή παρατήρηση: Οι Έλληνες Εφοπλιστές ΔΕΝ είναι ένα «σώμα» μια «οντότητα»…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.