ΥΓΕΙΑ

Ελλιπείς εμβολιασμοί – Πρόβλημα και με τα φάρμακα

Στους 60 οι νεκροί από τη γρίπη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) απελαύνει την ίδια στιγμή που οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ εμπλοκή υπάρχει και στη διάθεση αντιιικών φαρμάκων.

Στους 60 οι νεκροί από τη γρίπη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι τις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο ιός Α(Η1Ν1) είχε οδηγήσει στον θάνατο 60 ανθρώπους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. χρόνια ασθενείς, και να είναι ανεμβολίαστοι. 

Η πορεία της νόσου, τόσο σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα όσο και στα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα οποία ξεπέρασαν τα 183 σε διάστημα δύο μηνών, προβληματίζει τους ειδικούς.

Σήμερα, συνολικά 54 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο 49 θάνατοι και συνολικά είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 108 άνθρωποι.

Εφέτος καταγράφονται περισσότερα βαριά περιστατικά και θάνατοι και ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου γρίπης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επέλαση του υιού, οφείλεται κατά έναν βαθμό στον ελλιπή εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα φτάνει μετά βίας στο 30%.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών με αντιιικά φάρμακα, πετώντας το μπαλάκι στις προμηθεύτριες φαρμακαποθήκες.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας, κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενεργοποίησε με εγκύκλιό του την άμεση διάθεση αντιιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΣΥ.

Ποιους χτυπά η γρίπη

Από την ανάλυση 168 σοβαρών περιστατικών γρίπης με επιπλοκές προέκυψε ότι το 73% αφορούσε άτομα με υποκείμενα, χρόνια νοσήματα.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πανδημικός ιός της γρίπης που κυριαρχεί εφέτος «προτιμά» τους άνδρες, οι οποίοι αποτελούν και τα περισσότερα θύματά του στις ΜΕΘ.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 56 έτη, σοβαρή ένδειξη κατά τους επιστήμονες ότι ο ιός Α(Η1Ν1) κινείται επιθετικά προσβάλλοντας και νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Από τα 168 βαριά περιστατικά τα 26 αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.