ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου την Τρίτη

Μία νέα φάση συνομιλιών για την προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού εγκαινιάζεται την Τρίτη με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής και από τις δύο πλευρές σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, που προσδιορίζει τη βάση των συνομιλιών.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου την Τρίτη

Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί της Τρίτης στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ διαδέχεται ο Κουτρέτ Οζερσάϊ.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διακόψει τις συνομιλίες τον Ιούλιο του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιπαράθεση για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, αντιπαράθεση για το Κυπριακό σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Σαλίμ Γενέλ αφ'ενός και του Μπερνάρ Κουσνέρ - πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας- και της 'Αννας Διαμαντοπούλου αφ' ετέρου, σε συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού «Η Ευρώπη με ή χωρίς την Τουρκία», που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Τολμήστε τη Δημοκρατία», διοργανωμένο από την Καθημερινή, το Nouvel Observateur και τη Le soir.

Ο πρέσβης Γενέλ, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα για την προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά η άρνηση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών -αναφέρθηκε κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία - που δεν την θέλουν για ιστορικούς, γεωγραφικούς πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους.

«'Έχετε πάει στην Κύπρο; Είναι τρομακτικό το θέαμα των μητέρων με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων», ήταν η απάντηση του κ. Κουσνέρ, ο οποίος πρόσθεσε: «για να μη μιλήσουμε για τη γενοκτονία των Αρμενίων».

«Η Κύπρος είναι μεγάλο θέμα», δήλωσε και η κ. Διαμαντοπούλου και υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος είπε «δεν ξέρω καμιά χώρα με το όνομα Κύπρος». Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Γαλλία και η Γερμανία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό ως άλλοθι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.