ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τώρα… κάτι μας είπαν για τους νέους

Σώωωπα… Το διαπίστωσαν και οι Ευρωπαίοι: Οι μόνοι που δεν το έχουν δει φαίνεται πως είναι οι δικοί μας.. Που με μεσοβέζικες λύσεις τύπου «εκπαιδευτικά σεμινάρια» και επιδοτούμενες θέσεις επιχειρούν να λύσουν ένα πρόβλημα που έχει πάρει «εκρηκτικές διαστάσεις». Και βεβαίως όλα ξεκινούν από το ότι η αγορά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας διαλύθηκε με την μορφή που είχε, το χρήμα στέγνωσε και ελάχιστοι είναι πλέον οι εργοδότες στην πιάτσα. Και οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν αναγκασμένοι να λειτουργούν μέσα σε καθεστώτα εργασιακής ζούγκλας..

Τι μας λένε λοιπόν οι Ευρωπαίοι; Ότι υπάρχει πλήρης απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής για τους νέους Έλληνες, Ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υποστήριξης των νέων στην Ελλάδα, δη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τόσο σε επίπεδο τόνωσης της επιχειρηματικότητας όσο και στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών.

«Αυτό που απορρέει από τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι η άποψη ότι οι νέοι Έλληνες είναι παθητικοί και εξαρτημένοι. Στο πλαίσιο αυτό, η γενική προσέγγιση για τη νεολαία στην Ελλάδα μπορεί να σκιαγραφηθεί ως αντιδραστική», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική έκθεση.

Τι μπορεί να κάνει όμως ένας νέος, όταν έχει «επιτραπεί» ουσιαστικά στον όποιο εργοδότη να τον αξιοποιεί για 8ωρα και 10ωρα με μισθούς των 400 και 500 ευρώ; Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει από το απλά να ελπίζει ότι κάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά του ως υπάλληλος θα βρεθεί κάποιος άλλος εργοδότης να του δώσει άλλα 100- 200 ευρώ παραπάνω;

Με τέτοιους μισθούς για ολόκληρη ουσιαστικά μέρα απασχόλησης, ούτε κάτι στην άκρη μένει για να «χτίσεις» ή να επενδύσεις στο «καλύτερο αύριο» (οι περισσότεροι νέοι είναι αναγκασμένοι να ζουν με τους δικούς τους και ουσιαστικά «τσοντάρουν» στην οικογένεια τον μισθό τους), ενώ ούτε η ίδια η Πολιτεία διευκολύνει όσους έχουν πρωτότυπες ιδέες να τις αναπτύξουν ή να τις εξελίξουν. Οι ευρωπαίοι κάτι μας είπαν. Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά ουδείς αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.. Διαπιστώσεις έχουμε. Από τους «συνεταίρους» μας στην Ευρώπη χρειαζόμαστε λύσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.