ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορίες...παράνοιας στο ελληνικό δημόσιο

Αναρρωτικές, μπόνους σε κοπανατζήδες και «ελεύθερο» ωράριο

Μπόνους σε κοπανατζήδες, κύμα αναρρωτικών αδειών, μη τήρηση ωραρίου και πολλά άλλα τραγελαφικά περιστατικά αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Αναρρωτικές, μπόνους σε κοπανατζήδες και «ελεύθερο» ωράριο

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα πρώτα πορίσματα έδειξαν εκτεταμένα φαινόμενα μη τήρησης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας από υπαλλήλους στους οποίους ήδη έχουν διαταχθεί η αναλογική περικοπή του μισθού τους και ο πειθαρχικός έλεγχος τόσο των ιδίων όσο και των προϊσταμένων του. Ακόμη πιο μακριά το πήγαν κάποιοι, που απουσίαζαν για μεγάλα διαστήματα από την υπηρεσία τους και οι οποίοι έχουν ήδη παραπεμφθεί πειθαρχικά με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Το πόρισμα κατά υπηρεσία που ελέγχθηκε ξεπερνά κάθε φαντασία. Συγκεκριμένα:

Στο υπουργείο Τουρισμού το 2012, οι αναρρωτικές άδειες έδιναν και έπαιρναν χωρίς κάποιος από τους αρμοδίους να ελέγξει αν πραγματικά υπήρχε λόγος. Από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 μέρες αναρρωτικής άδειας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά μέσο όρο από δέκα ημέρες ο καθένας.

Στις Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «ξέχασαν» να βάλουν το μηχάνημα στην πρίζα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι παρότι είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του ωραρίου από το 1998, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012.

Στις Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας 2, εντοπίστηκαν έξι υπάλληλοι που είχαν ξεχάσει ότι εργάζονται στο Δημόσιο. Η μία απείχε από τα καθήκοντά της για πάνω από δύο μήνες, ενώ συνάδελφός της δεν δίστασε να απουσιάζει επί επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ για ένα εξάμηνο δεν συμπλήρωνε οχτάωρο.

Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού όταν τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος, μόνο τρεις στους δέκα εργαζομένους χτυπούσε κάρτα, τηρώντας την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσις του χρόνου εργασίας.

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όταν οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους βρήκαν ότι ποσοστό 74,54% και 62,27% έφευγαν νωρίτερα από το πόστο του. Το ακόμη πιο εκπληκτικό όμως είναι πως οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών και πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, αλλά τους χάρισαν και μπόνους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε εργαζόμενους που έφευγαν νωρίτερα δόθηκε αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.

Και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ήταν ένα ευαίσθητο θέμα οι υπερωρίες, καθώς το σχετικό ποσό έφτασε τα 100.000 ευρώ σε μία πενταετία. Επειτα από καταγγελίες έγινε έλεγχος που αποκάλυψε ότι ο έλεγχος συμπλήρωσης του ωραρίου περιοριζόταν στην ημερήσια καταγραφή απόντων ως τον προηγούμενο Φεβρουάριο, χωρίς να τηρούνται στοιχεία για το χρόνο που έρχονταν και έφευγαν από το γραφείο οι υπάλληλοι. Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως στο κτίριο της Διεύθυνσης Διοικητικού υπάρχει από το 2011 εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που δεν ήταν ενεργοποιημένο και το οποίο κόστισε 19.478 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι το σύνολο του προσωπικού λαμβάνει παγίως αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα για το μέγιστο των επιτρεπόμενων ωρών ανά μήνα (20 ώρες ημερήσιας και 16 ώρες νυκτερινής απασχόλησης, εξαιρέσιμων ημερών και αργιών).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.