ΕΛΛΑΔΑ

Υπαναχώρηση της κυβέρνησης

Έρχεται το «φρέσκο» γάλα …10 ημερών!

Αρκετά βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του φρέσκου γάλατος, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένη, να καταθέσει νέα πρόταση στην τρόικα, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιείται η λέξη «φρέσκο» για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών.

Έρχεται το «φρέσκο» γάλα …10 ημερών!

Ζητούμενο παραμένει η στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς Παρακάμπτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αθανάσιος Τσαυτάρης παραμένει αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας για το φρέσκο γάλα, επισημαίνοντας ότι το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ πέντε ημέρες.

Η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους δανειστές θα γίνει εντός του κρίσιμου και πιεστικού Σαββατοκύριακου και πλέον, η θέση του υπουργείου ς, να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει. Η νέα λύση που προτείνει, είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου).

Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που έχει εντοπιστεί στην αγορά. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια, είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα γάλα με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και μόνο 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες.

Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό θεωρούν ότι δείχνει τεχνητό διαχωρισμό και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.