ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νεανική Επιχειρηματικότητα: Μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης

«Την ιστορία γράφουν οι παρέες», έλεγε στο γνωστό τραγούδι του ο Δ. Σαββόπουλος, στην εποχή του Νέου Κύματος.

Κάποιες άλλες παρέες, ελαφρώς διαφορετικές, αλλά εξόχως δημιουργικές, μαζεύονται και σήμερα, 11 Μαρτίου, θα συζητήσουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα.

Ποιό είναι το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα σήμερα; Ποιες είναι οι επιδράσεις της στην απασχόληση – και ειδικότερα, στους πληθυσμούς των νέων επιστημόνων αλλά και στις τοπικές αγορές; Ποιες τάσεις και συμπεριφορές ανιχνεύονται και καταγράφονται καθώς και ποιά τα όρια και οι συσχετίσεις ανάμεσα σε προσωπικές επιλογές, συλλογικές δράσεις και δημόσιες πολιτικές;

Όλα αυτά είναι θέματα και προβληματισμοί, τίθενται σο τραπέζι, ενός δημόσιο διαλόγου με εκπροσώπους από την επιχειρηματική, ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι δεδομένο:

H νεανική επιχειρηματικότητα και οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της ενδιαφέρουν τους πάντες – ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού ή εισοδηματικού επιπέδου.

Με μία και μόνη προϋπόθεση: το αντικείμενο της δραστηριότητας των startup εταιρειών να αφορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις σημερινές ανάγκες και αγωνίες των πολιτών που ζουν, δουλεύουν και κινούνται στο πλαίσιο μιας μεγαλούπολης.

Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως θέλουν να μάθουν για το πώς βρίσκεις γρήγορα και σωστά ιατρικές υπηρεσίες στο τόπο διαμονής σου, για το πού μπορείς να παρκάρεις και με τι κόστος το αυτοκίνητο σου, για το πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο από τη στάση ή το που και πως μπορείς να βρεις και να χρησιμοποιήσεις τις εναλλακτικές δυνατότητες που σου παρέχει ένας συνεργατικός χώρος εργασίας.

Με άλλα λόγια όλες αυτές οι σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έχουν άμεση συνάρτηση με την διευκόλυνση και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας, πως πολλές από αυτές αφενός έχουν χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια αφετέρου προσφέρουν υπηρεσίες με μηδενικό κόστος για τον πολίτη, τότε καθίσταται σαφές πως έχουμε να κάνουμε με μια νέου τύπου κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Εχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν σαφώς δημόσιο αίσθημα ευθύνης.

Και οφείλουμε να τις στηρίξουμε.

Ο Παναγιώτης Μανούρης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας με την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Δημιουργία-Αλληλεγγύη».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.