ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένεται απόφαση «πιλότος»

Προσφυγές κατά της μείωσης συντάξεων συζήτησε το ΣτΕ

Προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ, ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Προσφυγές κατά της μείωσης συντάξεων συζήτησε το ΣτΕ

Οι προσφυγές των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεών τους, που έγιναν κατ’ επιταγή μνημονικών νόμων.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι οι συντάξεις τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% (ανάλογα με το ύψος τους) και οι επικουρικές κατά 15%.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι αναφέρουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%, ενώ οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότας, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν τον υποχρεωτικό «πιλότο» για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας που εκκρεμούν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις, καθώς δικάστηκαν με τις διαδικασίες του νόμου 3900/2010 (πιλοτικές δίκες με διαδικασίες εξπρές}.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.