ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών

Οδηγούνται σε λουκέτο οι Ανώνυμες Εταιρίες

Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί τις Ανώνυμες εταιρίες το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζοντας τους υποχρεωτικά σε διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους.

Οδηγούνται σε λουκέτο οι Ανώνυμες Εταιρίες

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ αναφέρεται ότι η η υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών θα επιδεινώσει περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών και ενδεχόμενα να οδηγήσει ορισμένες σε διακοπή των εργασιών τους.

Με το φορολογικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και στο άρθρο 26 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου «Ενιαίος φόρος ιδιοικτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις» ο νομοθέτης είναι φανερό, ότι υποχρεώνει το μέτοχο να προβεί σε διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίσθηκαν μέχρι 31.12.2013, ενέργεια η οποία σύμφωνα με το ν. 2190/20 είναι αποκλειστικό δικαίωμα του μετόχου.

Οι ανώνυμες εταιρίες με τη χρήση των εν λόγω αποθεματικών έχουν ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια κινήσεώς των και ισόποσα περιόρισαν τις ανάγκες δανεισμού των με αποτέλεσμα την ορθολογική συγκρότηση της κεφαλαιακής δομής των.

Σημειώνεται ότι, τα κεφάλαια αυτά έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο παραγωγικό – συναλλακτικό κύκλωμα των εταιριών και οποιαδήποτε προσπάθεια ανάληψής των θα πλήξει καίρια την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους καθόσον έχουν μετουσιωθεί σε αποθέματα, πιστώσεις σε πελάτες και λοιπά κυκλοφοριακά στοιχεία του ενεργητικού.

 

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου τονίζεται ότι : «Λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την παρατεταμένη ύφεση που επικρατεί στη χώρα μας οι οποίες έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στις επιχειρήσεις καθώς και των δυσκολιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την χρηματοδότησή τους είναι προφανές, ότι η υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών θα επιδεινώσει περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας τους και ενδεχόμενα οδηγήσει ορισμένες σε διακοπή των εργασιών τους.

Σύμφωνα με τις απόψεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και έγκριτων νομικών η ως άνω διάταξη για την υποχρεωτική διανομή – κεφαλαιοποίηση μπορεί να κριθεί και ως αντισυνταγματική καθόσον συνεπάγεται αναδρομική επιβολή φορολογίας, μετά την 1.1.2015 ενώ παράλληλα παραβιάζει και την ελεύθερη επιχειρηματική βούληση του μετόχου.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένη την τροποποίηση της σχετικής διάταξης ώστε για τα υφιστάμενα επενδεδυμένα σε στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού αποθεματικά να μην υπάρξει διαφοροποίηση του ρόλου τους στην επιχείρηση και μόνο στην περίπτωση που υπάρξει διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους να φορολογηθούν με την ισχύουσα τότε φορολογία, μετά την 1.1.2015».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.