ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνει βράση το καζάνι της αντιπαλότητας

Διχασμένη η Κριμαία ενόψει του δημοψηφίσματος

Στην Κριμαία είναι πολλοί οι ρωσόφωνοι και αυτοί που θέλουν την άμεση σύνδεση με τη «μαμά Ρωσία», ωστόσο υπάρχουν οι Τάταροι που συντάσσονται με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και αρκετοί άλλοι πολίτες, -ακόμη και ρωσικής καταγωγής-, οι οποίοι θεωρούν ότι κατά βάθος είναι Ουκρανοί. Ο ρόλος των Τατάρων στο δημοψήφισμα «Ρωσία ή Ουκρανία;».

Διχασμένη η Κριμαία ενόψει του δημοψηφίσματος

Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν χθες, Πέμπτη, την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της. Ωστόσο για τους πιο ήσυχους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ουκρανοί πολίτες --ουδείς γνωρίζει ποια πλευρά αποτελεί την πλειοψηφία--, η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

Πολλοί άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων ανθρώπων ρωσικής καταγωγής με ρίζες στη Ρωσία, θεωρούν επίσης πως είναι Ουκρανοί. «Είμαι Ρωσίδα, γεννήθηκα στη Ρωσία. Ο πατέρας μου ήταν Ρώσος αξιωματικός. Αλλά ζούμε στην Ουκρανία από το 1989. Είμαι Ουκρανή πολίτης. Παρόλο που έχω δικαίωμα στη ρωσική υπηκοότητα, ουδέποτε επεδίωξα να την αποκτήσω», λέει η Αλεξάντρα Κβίτκο, διευθύντρια του τηλεοπτικού καναλιού Μαύρη Θάλασσα TV. Το κανάλι της ήταν το μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στην Κριμαία ως αυτή την εβδομάδα, όταν οι φιλορωσικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του. Χθες, Πέμπτη, το σήμα του καθώς και τα σήματα των δύο κύριων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από το Κίεβο, αντικαταστάθηκαν στην Κριμαία από ρωσικά κρατικά κανάλια. Η Κβίτκο δήλωσε πως η κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία από κοινοβουλευτικούς, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να ελεγχθεί, για να κηρυχθεί η περιφέρεια τμήμα της Ρωσίας, αποτελεί απόδειξη ότι φοβούνταν να διαπιστώσουν τι σκέπτονται οι κάτοικοι της Κριμαίας. «Τώρα δεν κάνουν καν το ευλογημένο το δημοψήφισμά τους για να ρωτήσουν τη γνώμη των κατοίκων της Κριμαίας. Απλώς αποφάσισαν», δήλωσε. Αν η Μόσχα προσαρτήσει την Κριμαία, η Κβίτκο μπορεί να χρειασθεί να φύγει: "Επειδή η Ρωσία δεν έχει κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης -ή σχεδόν κανένα-, ίσως να μετακομίσουμε το κανάλι στο Κίεβο και να προσπαθήσουμε να εκπέμπουμε την άποψη της Κριμαίας από το Κίεβο».

Η Κριμαία έχει μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων και μέχρι το 1954 διοικούνταν ως τμήμα της Ρωσίας εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί κάτοικοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, ιδιαίτερα κοντά στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτοί που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση, το κάνουν με πάθος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κοινή γνώμη σ' αυτή την επαρχία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων υποστηρίζει ευθέως την κυριαρχία της Μόσχας. Την τελευταία φορά που είχαν ερωτηθεί οι κάτοικοι, το 1991, είχαν ταχθεί με πολύ μικρή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία. Όσο πολλοί και να θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία, αυτοί που δεν θέλουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Οι Ουκρανοί πολίτες πιθανολογείται ότι θα πρέπει να δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα ή να γίνουν ξένοι.

Ο Λεονίντ Πιλούνσκι, ένα μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου που αντιτίθεται στις φιλορωσικές αρχές, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι βουλευτές δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στη χθεσινή ψηφοφορία και είναι σίγουροι πως δεν ήταν παρόντα αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου ώστε να υπάρχει απαρτία. Παρόλο που η ρωσική επέμβαση είναι μέχρι στιγμής αναίμακτη, ο Πιλούνσκι πιστεύει πως η βία είναι πιθανό να εκδηλωθεί. Θα την προκαλέσουν οι τοπικές αρχές σαν δικαιολογία για να καταστείλουν τους αντιπάλους τους: «Θα υπάρξει πρόκληση. Οι ρώσοι πράκτορες θα χρειαστούν αίμα».

Η ομάδα που είναι πιθανό να αντιδράσει εντονότερα σε μια προσάρτησή της στη Ρωσία, είναι οι Τάταροι της Κριμαίας ο ιθαγενής μουσουλμανικός λαός της χερσονήσου, ο οποίος εκτοπίσθηκε μαζικά στη Κεντρική Ασία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του επετράπη να επιστρέψει μόλις τη δεκαετία του 1980. Αυτοί που επέστρεψαν αποτελούν τώρα το 12% του πληθυσμού και έχουν αναστήσει παλιές πόλεις που είχαν γίνει φαντάσματα όταν οι γονείς και οι παππούδες τους έφυγαν στοιβαγμένοι σε βαγόνια τρένων με διαταγές του Στάλιν. Πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν σφοδρό μίσος για τη Ρωσία και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την ανεξάρτητη Ουκρανία. Χιλιάδες Τάταροι έκαναν πορεία υπέρ της ενότητας με το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή, όπως αποδείχθηκε, της ρωσικής επέμβασης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.