ΥΓΕΙΑ

Έχει τυφλώσει εκατομμύρια ανθρώπους

Η διάγνωση σώζει από το γλαύκωμα

Η όραση των ασθενών, που πάσχουν από γλαύκωμα, μπορεί να σωθεί από την έγκαιρη διάγνωση και την τακτική παρακολούθηση.

Η διάγνωση σώζει από το γλαύκωμα

Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γλαυκώματος και της Παγκόσμιας Ένωσης Πασχόντων από Γλαύκωμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (9-15 Μαρτίου).

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τυφλωθεί μέχρι σήμερα από γλαύκωμα, ενώ ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11,2 εκατομμύρια το 2020.

«Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και μόνο η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να μη τυφλωθούν» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννης Μάλλιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γλαυκώματος, το 2010 έπασχαν από γλαύκωμα 60 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται ότι με τη γήρανση του πληθυσμού, το 2020 θα πάσχουν 80 εκατομμύρια.

Λόγω του γεγονότος ότι η πάθηση παραμένει ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια, το 50% των γλαυκωματικών ασθενών στις αναπτυγμένες χώρες αγνοούν την ύπαρξη της πάθησης τους, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει και το 90% στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.
Η κυριότερη αιτία για την προσβολή του οπτικού νεύρου είναι η αυξημένη πίεση του ματιού και ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.