ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμετοχή με προϋποθέσεις του ΤΧΣ

Οι 4 εντολές Αλμούνια για την Eurobank

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

 

Αύριο αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τις τράπεζες ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank η οποία θα ανέλθει στα 3 δις. ευρώ. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση.

Η συμμετοχή ή όχι του ΤΧΣ στην αύξηση αποτέλεσε σημείο διένεξης και προκάλεσε την επέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια ο οποίος με επιστολή του έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο 4 εντολών για το πως θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Οι 4 εντολές του κ. Αλμούνια είναι:

1. Οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

2. Η κρατική βοήθεια, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.

3. Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι περιορισμένη και μόνο στο βαθμό που οι προσφορές των ιδιωτών επενδυτών δεν ανταπροκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας.

4. Σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Όπως προκύπτει από την επιστολή η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα αποτελέσει το αποφασιστικό σημείο που θα κρίνει αν η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια ή αν περιορισμένο τμήμα της έκδοσης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Στην επιστολή του ο κ. Αλμούνια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου της Εurobank. Όπως σημειώνεται η Κομισίον δεν είναι αντίθετη σε μια περιορισμένη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαλαίου αν η τιμή στην οποία είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν οι ιδιώτες είναι κάτω από μια λογική εκτίμηση της εύλογης αξίας της τράπεζας. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι καταρχήν οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς αυτό είναι το κλειδί για να ελαχιστοποιηθεί η κρατική βοήθεια. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι: «υπάρχει κίνδυνος ότι για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ώστε να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο ποσό (σσ η Eurobank χρειάζεται 3 δισ. ευρώ) θα πρέπει να δοθεί ένα υπερβολικά υψηλό discount σε σχέση με την εύλογη αξία της τράπεζας που θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την μεταφορά αξίας από το δημόσιο στους νέους ιδιώτες επενδυτές».

Έτσι ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, και η αντίδραση των ξένων επενδυτών, θα είναι αυτή που θα καθορίσει αν τελικά συμμετέχει ή όχι το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.