ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσκλητήριο Κουβέλη

Πρεμιέρα για την «Προοδευτική Συνεργασία» (Video)

Τα χαρακτηριστικά και την πολιτική πλατφόρμα του «τρίτου πόλου» με κορμό τη ΔΗΜΑΡ περιέγραψε στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του σχήματος «Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία» ο Φώτης Κουβέλης.

Πρεμιέρα για την «Προοδευτική Συνεργασία» (Video)

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη. Να εκφράσουμε αυτούς που  δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική  της Αντιπολίτευσης που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Προσκλητήριο

Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες «αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Όλοι οι πολίτες που  υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή παρουσίαση της «Προοδευτικής Συνεργασίας» είναι μόνο η αρχή, καθώς ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε πως «θα διευρύνουμε  αυτή τη συμπαράταξη με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων».

 

«Μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην ομιλία του, τοποθέτησε τον «τρίτο πόλο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και εξήγησε όλους τους λόγους που, κατά το ίδιο, δημιουργούν κενό στο πολιτικό σκηνικό. «Σήμερα, οι Έλληνες βιώνουμε μια  ασφυκτική, οικονομικά και κοινωνικά, κατάσταση. Και οι δύο πολιτικοί πόλοι  - αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ -  δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια   πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Η κάθε μια πολιτική χαρακτηρίζεται από καίριες αδυναμίες και δομικές υστερήσεις. Η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», είπε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, στη συνέχεια, καταδίκασε τον «νέο δικομματισμό». «Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν  με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια. Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτός ο  δικομματισμός που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα», υπογράμμισε.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από μία Κεντροαριστερά»

Ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε και τα χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς που, κατά τον ίδιο, έχει ανάγκη ο τόπος. «Ο τόπος έχει ανάγκη από μία κεντροαριστερά, εκφραστή  των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αποσαρθρώνονται τα δικαιώματα τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους, των ανέργων που αποδομείται η ζωή τους, των αγροτών που τους αγνοούν, των νέων που παρωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όλων όσοι υποφέρουν από διακρίσεις, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε, για να προσθέσει: «Ο τόπος έχει ανάγκη την κεντροαριστερά των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία  και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα. Έχει ανάγκη την προοδευτική κεντροαριστερά που θα μετακινήσει τον πολιτικό άξονα και τις ασκούμενες πολιτικές σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση».

Κατά ΠΑΣΟΚ και «Ποταμιού»

Στην ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά του «Ποταμιού» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την ‘’κοινή λογική’’ και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους.  Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη «κοινή λογική» για τις εργασιακές σχέσεις;», διερωτήθηκε με νόημα ο Φώτης Κουβέλης, ενώ φωτογραφίζοντας το «Ποτάμι», πρόσθεσε: «Δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο  είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης έδωσε αυστηρή απάντηση στον ευάγγελο Βενιζέλο. «Μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Απαντούμε. Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλένα Κοππά, ο Χάρης Καστανίδης, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Στέφανος Μανίκας. «Στη συμπαράταξη μας, θα τους ακούσετε και στη συνέχεια, συμμετέχουν διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί  με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια  έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό», είπε ο κ. Κουβέλης.

Στήριξη σε Σουλτς

Πριν τελειώσει την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε τη στήριξη του ίδιου και του κόμματός του στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. «Εκλέγοντας ευρωβουλευτές θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν- Ευρωπαϊκής Επιτροπής- του Μάρτιν Σουλτς», είπε χαρακτηριστικά.

koppa ekdilosi dimar

Μαριλένα Κοππά:  «Εκπροσωπούμε μια αριστερά ευρωπαϊκή»

«Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια υπό αντίξοες συνθήκες, μια προσπάθεια αναγκαία, απαραίτητη, ζωτική για τον τόπο και την κοινωνία. Η Δημοκρατική αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία είναι πια γεγονός και οι δυνάμεις, οι άνθρωποι που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ως αυτόνομου χώρου,  είμαστε εδώ»,τόνισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.

«Ζούμε σε έναν ιδιότυπο διπολισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ανάμεσα σε έναν αριστερόστροφο λαϊκισμό και μια κυβερνητική συμμαχία που διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές», επεσήμανε η ευρωβουλετής και κατέληξε: «Εκπροσωπούμε μια αριστερά δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα παλέψουμε για μια προοδευτική Ευρώπη. Συνθέτουμε δυνάμεις και δεν αθροίζουμε απλά πρόσωπα, πιστεύοντας ότι η πολιτική είναι τόσο θέμα αρχών, όσο και αποτελεσμάτων. Είμαστε μια υπεύθυνη αριστερά. Και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή όχθη της ιστορίας, όχι απλά στη μέση. Όχι ένα άθροισμα πελατειακών δικτύων, ή μηχανισμών σταυροδοσίας. Όχι μια σοσιαλδημοκρατία που δεν εκπροσωπεί κανένα, όχι μια αριστερή εκδοχή της ΝΔ. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο. Για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους πολίτες της».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Μαριλένας Κοππά εδώ

Χάρης Καστανίδης: «Δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός»

«Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε και να εκπροσωπήσουμε αξιόπιστα την ευρεία πολιτική πλειοψηφία που εκτείνεται από το χώρο του δημοκρατικού και προοδευτικού κέντρου μέχρι τα όρια της παραδοσιακής και ριζοσπαστικής αριστεράς», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.

«Ορισμένοι μας αποδίδουν τον ρόλο του εξ ανάγκης συμμάχου σε πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς. Τους απαντάμε: Δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός», υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι «διεκδικούμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή πολιτική εντολή, γιατί μόνο τότε θα έχει ισχυρές πιθανότητες να εφαρμοστεί το εναλλακτικό εθνικό σχέδιο της νέας Κεντροαριστεράς, της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Διεκδικούμε ισχυρή πολιτική εντολή, γιατί μόνο τότε θα είναι ισχυρές οι πιθανότητες να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή προσδοκιών».

Στέφανος Μανίκας: Απευθυνόμαστε σε όλους

Το πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, είπε ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ απευθύνεται σ’ όλους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι δεκανίκι της συντηρητικής πολιτικής ούτε του αριστερού λαϊκισμού.

Καταληκτικά τόνισε: «Δεν θα σωθεί η χώρα στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της Κεντροαριστεράς».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωποι φορέων.

Το βίντεο της εκδήλωσης:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.