ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριές κουβέντες και κατηγορίες

Στα χαρακώματα ΔΗΜΑΡ-Ψαριανός

Σκηνικό ρήξης εμφανίζεται στις σχέσεις του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού με τη ΔΗΜΑΡ, μετά την επιλογή του, την Κυριακή, να απόσχει από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να μην καταψηφίσει, όπως ήταν η κομματική γραμμή.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με συνέντευξή του, τη Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες κατά της ηγεσίας του κόμματός του και προσωπικά του Φώτη Κουβέλη.

Μάλιστα, διαφώνησε πλήρως με την αντιμνημονιακή στρατηγική της ΔΗΜΑΡ. «Είμαστε σε μια περίοδο που η ΔΗΜΑΡ δεν είναι στα καλύτερά της και έχει χάσει, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, την εκλογική της βάση. Δεν είναι ίδια με το Μάιο και Ιούνιο του 2012, διότι η δεύτερη, του Ιουνίου, η μισή περίπου εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ ήταν αλλαγμένη, ενώ το Μάιο είχαν εκλεγεί με το σταυρό οι βουλευτές. Έκτοτε, από το 6,23%, έχει γίνει 1,5% - δύο παρά τέταρτο», σχολίασε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τη μήνιν της Αγίου Κωσταντίνου.

«Πρόβλημα λειτουργίας»

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, στη συνέντευξή του, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο του κόμματος πως έχει δημιουργήσει «πρόβλημα λειτουργίας» και ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται προσωπικά από τον Φώτη Κουβέλη και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του».

«Ο κ. Κουβέλης, ο πρόεδρός μου, βγήκε στο Βελλίδειο και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα δύο μέρες μετά, το Σάββατο. Για να αποφασίσουμε τι; Αυτό που είχε ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης στο Βελλίδειο; Να μιλήσουμε επί του πρακτέου και για την ουσία της δημοκρατίας, με την οποία έχω μεγαλώσει; Περίμενα από τον κ. Κουβέλη να πει ότι 'επειδή η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, βγήκε εκβιαστικά, προτείνω στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να ψηφίσουμε 'παρών' , γιατί κάποια τα δεχόμαστε και άλλα όχι'  – μην πούμε τώρα ποια είναι αυτά, τα γάλατα, τα ταξί, τα βανάκια των ξενοδοχείων ή οι τράπεζες. Κάποια από αυτά, όμως, είχαν αποφασιστεί και ήταν υποχρεώσεις απ’ όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση», συνέχισε ο Γρηγόρης Ψαριανός κάνοντας λόγο για «πρόβλημα δημοκρατίας» στη ΔΗΜΑΡ.

«Κορυφαίες αποφάσεις πάρθηκαν προσωπικά από τον κ. Κουβέλη και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του. Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο. Η Εκτελεστική Επιτροπή που είναι επίσης κεντρικό όργανο, δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο», είπε.

«Εσωτερικός εχθρός»

Με τη συνέντευξή του, ο Γρηγόρης Ψαριανός διαμηνύει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ότι θα τον βρίσκει απέναντί, ενώ προέβλεψε ότι κάποια στιγμή η Αγίου Κωνσταντίνου θα ψάξει τον... εσωτερικό εχθρό. «Αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή, θα προσπαθήσουν κάποιοι να το χρεώσουν, όπως γίνεται σε σταλινικά κόμματα, στον 'εσωτερικό εχθρό' . Θυμηθείτε το αυτό. Κινδυνεύουμε και προς τις ευρωεκλογές πηγαίνοντας να υποστούμε σοβαρό πλήγμα. Δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλά ότι οι άνθρωποι που φεύγουν αναζητούν κάτι καλύτερο, που μπορεί να μην είναι, αλλά τους χάνεις. Και επειδή έχουν θυμώσει επειδή τους έχεις αδειάσει μία, δύο, τρεις ή πέντε φορές, δεν θα επιστρέψουν. Από την ημέρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση – άσχετα αν συμφωνούν, διότι μπορεί και καλά να κάναμε – έχει γίνει μια αλυσίδα λαθών με τις επιλογές μας. Π.χ. στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης έλεγε ότι δεν του αρέσει η λέξη Κεντροαριστερά και του αρέσει ο όρος δημοκρατικός σοσιαλισμός. Και όμως, στο Βελλίδειο είπε 30 φορές τη λέξη Κεντροαριστερά και έμεινα άναυδος…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς αν φεύγει από τη ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι δεν είναι επιλογή του, εκτός αν κάποιος τού κλείσει την πόρτα.

«Αν ήμουν να πάω προς την έξοδο, θα είχα πάει ήδη. Πρέπει να μου κλείσει κάποιος την πόρτα για να βρεθώ, αλλά δεν έχω σκοπό να το κάνω εγώ αυτό», κατέληξε.

«Λειτουργεί υπέρ αντιπάλων πολιτικών σχεδίων»

Πάντως, η οξεία κριτική του Γρηγόρη Ψαριανού προς τη ΔΗΜΑΡ δεν έμεινε αναπάντητη. Αντιθέτως, η Αγίου Κωνσταντίνου εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον βουλευτή ότι «λειτουργεί υπέρ αντιπάλων πολιτικών σχεδίων».

«Η ανακίνηση σε καθημερινή βάση ανύπαρκτων θεμάτων δήθεν εσωκομματικής δημοκρατίας, υπονομεύει αντικειμενικά τις εκλογικές προοπτικές της Δημοκρατικής Αριστεράς και λειτουργεί υπέρ αντίπαλων πολιτικών σχεδίων. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι πλέον ανεκτό ό,τι χτίζεται με τόσο κόπο από χιλιάδες μέλη του κόμματος να 'ξηλώνεται' χάριν εντυπωσιασμών, επικοινωνιακών στοχεύσεων και προσωπικών στρατηγικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.