ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

To Ποτάμι και η Ελιά

Από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και μετά έχουν ιδρυθεί πολλά νέα κόμματα και αρκετά εξ αυτών έχουν στην ηγεσία τους πρόσωπα που προέρχονται εκτός της σημερινής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο το Ποτάμι είναι το μόνο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έχει να επιδείξει τόσο αξιόλογη δημοσκοπική εκκίνηση.

Κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν το εγχείρημα θα έχει διάρκεια.
Δύσκολο να το πει κανείς. Θα εξαρτηθούν πολλά από την συνολική πολιτική του πρόταση και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του.

Προς το παρόν μπορούν να γίνουν δύο επισημάνσεις.
Επισήμανση πρώτη: Παρότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, έμμεσα μνημονιακό και φιλομεταρρυθμιστικό καταφέρνει, όπως δείχνει το γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, να κερδίζει ψηφοφόρους σχεδόν από όλα τα κόμματα – μνημονιακά και αντιμνημονιακά, φιλοευρωπαϊκά και αντιευρωπαϊκά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι διαιρετικές τομές (cleavages) «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο» και «Ευρώ-Δραχμή» που κυριάρχησαν στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012, τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από μια νέα διαιρετική τομή στη λογική «παλαιό - νέο», «παλαιά σχήματα- νέα σχήματα».

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Alco, ενισχυμένο δεν είναι μόνο το Ποτάμι. Ενισχυμένη σε ένα βαθμό είναι και η Ελιά. Από το 3,8% που ελάμβανε το ΠαΣοΚ σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από 10 ημέρες, η Ελιά βρίσκεται σήμερα στο 5,1% στην πρόθεση ψήφου και 5,7% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Είναι φανερό η συμμετοχή του ΠαΣοΚ σε ένα νέο συνεργατικό σχήμα με νέο όνομα και νέο σύμβολο καθώς και η επανασυσπείρωση δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης ενίσχυσαν την δυναμική της Ελιάς ενώ την ίδια στιγμή οι εσωκομματικές διαφωνίες που ανέκυψαν δεν επηρέασαν αρνητικά την εικόνα της.

Επισήμανση δεύτερη: Η δημοσκοπική ενίσχυση του κόμματος του Θεοδωράκη διευκολύνεται από το γεγονός ότι για τις ευρωεκλογές επικρατεί ακόμα η λογική της «χαλαρής» ψήφου η οποία διαχρονικά επιτρέπει την έκφραση κοινωνικής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των ερευνών τόσο της Alco όσο και της Public Issue, ότι οι περισσότεροι από όσους επιλέγουν το Ποτάμι διαθέτουν υψηλό εισόδημα και ανώτερη μόρφωση.

Πρόκειται δηλαδή για ένα αστικό κοινό το οποίο κατά πιθανότητα αντιλαμβάνεται ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την έξοδο από το Μνημόνιο και την επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη. Έχει επομένως την ευχέρεια να στρέφεται προς το Ποτάμι επειδή η κυβερνητική σταθερότητα θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως βέβαιο τι θα συμβεί εάν η σταθερότητα κινδυνεύσει σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν αντέξει η Ελιά.

* Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι πολιτικός αναλυτής στο ΙΣΤΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.