ΥΓΕΙΑ

Έχει τετραπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι και την φράουλα

Το υπερ-φρούτο γκουάβα

Το υπερ-φρούτο που περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, δεν είναι το πορτοκάλι, ούτε η φράουλα.

Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εξωτικό φυτό.

Τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ενώ έχουν πολλές και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο. Ενδεικτικά, μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι!

Σύμφωνα με το onmed.gr, πρόκειται για τη γκουάβα και η οικογένεια του φυτού (οικογένεια των Μυρτοειδών) περιλαμβάνει περίπου 100 διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά είναι: η «γκουάβα-φράουλα», η «γκουάβα-μήλο», η «γκουάβα-ανανάς».

Αυτά τα μικρά θαμνόδεντρα καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές τροπικές περιοχές του πλανήτη, αλλά είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν και στα δικά μας εύκρατα-ωκεάνια κλίματα και ιδίως η «γκουάβα-φράουλα».

Τα φρούτα γκουάβα είναι στρογγυλά σε σχήμα αχλαδιού ενώ η διάμετρος τους κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Έχουν χρώμα πράσινο που κιτρινίζει όταν είναι ώριμα, ενώ σε μερικές ποικιλίες είναι ροζ που κοκκινίζει. Ο πολτός τους έχει πολλά σκληρά μικρά κουκούτσια και αξέχαστο άρωμα που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή της φράουλας ή των ροδοπέταλων, ανάλογα φυσικά με την ποικιλία.

Έχει ελαφρά ξινή αλλά ευχάριστη γεύση.

Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου. Ο πολτός του είναι πολύ γλυκός στο κέντρο και προς τα έξω πικρίζει, ενώ η φλούδα του είναι και αυτή πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες. Συνήθως την αφαιρούμε, όμως μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες.

 

 

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. που θα βρω γκουάβα??

  2. Δώστε τη συνταγή παρακαλώ. Έχω δύο τσάντες απ αυτά κ δεν τα τρώμε

  3. kyriaki 15:12 07/04/2019

    Στη Β. Ελλάδα που μπορούμε να βρούμε αυτό το φρούτο?…με ποιο άλλο όνομα είναι γνωστό?…μήπως στη γεύση και στην ωφελιμότητα μοιάζει με το μύρτιλο?…

  4. Αντρη 21:08 06/09/2018

    Ποτέ ωριμάζει η γκουαφα

  5. Μελινα 20:37 11/12/2014

    ΝΚ μπορεις να γραψεις την συνταγη για την μαρμελλαδα;;;

  6. yiota 11:41 25/09/2014

    Eίναι διαδεδομένο στην χώρα μας,αλλα με άλλο όνομα.Αν δεν κάνω λάθος είναι η γνωστή Καβάφα !! ¨)

  7. ΝΚ 23:13 09/04/2014

    Ο μπαμπας μου που ηταν ναυτικος εφερε σπορους και εχουμε δυο τρια δεντρα, τα οποία αποδίδουν πολύ καρπό (τουλαχιστον στην Κρητη). Εχω να σας πω οτι αν τα πετύχετε σε καποια αγορα, παρτε τα οπωσδήποτε… η γευση τους ειναι οντως ευχαριστα ξυνή, και μαζευουν πολλα μυγακια λόγω της μυρωδιάς τους, αλλααααα….καντε τα μαρμελαδα και θα με θυμηθειτε! δεν υπαρχει πιο ωραια γευση στον κοσμο τον απανω!

    • Μανόλης 11:43 12/07/2016

      Γεια σου Νίκο,ψάχνω να βρω και γω φυτόριο-σπόρους(μένω Σητεία κοντά) πως θα γίνει να μου στήλεις κανένα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.