ΚΟΣΜΟΣ

Άρωμα εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία

Επιχείρηση του Κιέβου κατά των Ρωσόφιλων ενόπλων

Ξεκίνησε από το πρωί η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των Φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ο. Τουρτσίνοφ. Τι λέει ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία βλέπει τη χώρα «στα πρόθυρα του εμφυλίου», ο Τουρτσίνοφ τόνισε πως η επιχείρηση «θα γίνει προσεκτικά», ενώ οι ανταποκριτές ξένων δικτύων δεν βλέπουν σημάδια έντασης γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια.

Η επιχείρηση, είπε ο Τουρτσίνοφ το μεσημέρι της Τρίτης μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει στο βόρειο Ντονέτσκ τις πρώτες πρωινές ώρες και τόνισε ότι «Θα γίνει σε στάδια, υπεύθυνα, λελογισμένα, και τονίζω για άλλη μία φορά ότι στόχος είναι η υπέρασπιση των ουκρανών πολιτών». «Η Ρωσία έχει ωμά σχέδια» για να αποσταθεροποιήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η ουκρανική αστυνομία δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι Φιλορώσοι αυτονομιστές παρέδωσαν οικειοθελώς το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ, τον έλεγχο του οποίου κατείχαν από το Σάββατο. «Έφυγαν από μόνοι τους» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters στο Σλαβιάνσκ, μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχαν ενδείξεις έντασης γύρω από την πόλη, ούτε ακούστηκαν πυροβολισμοί ή εκρήξεις. Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες και παρέμεναν υπό τον έλεγχο των Φιλορώσων, ανέφερε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, διαπίστωσε, σύμφωνα με το Interfax, διάθεση του Κιέβου να «συνομιλήσει με τους πολίτες» για συνταγματικές αλλαγές και είπε ότι: «Σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και καθυστερημένο, το ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να επιλύσει με διαπραγματεύσεις κάθε πρόβλημα σχετικά με τα νόμιμα αιτήματα των κατοίκων στις ανατολικές περιοχές».

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

Διαβάστε επίσης: Ο Ομπάμα προειδοποιεί, ο Πούτιν ριχνει το μπαλάκι στο Κίεβο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.