ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κάλπικη λίρα

Φλουρί κωνσταντινάτο ή κάλπικη λίρα, είναι η πολυδιαφημισμένη από τα συστημικά ΜΜΕ, έξοδος στις αγορές της χώρας μας; Μια έξοδος που «κλειδώνει» με την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Μια επίσκεψη ολίγων ωρών η οποία βάζει μια τελευταία «πινελιά» στον πίνακα που φιλοτεχνεί μεθοδικά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (πριν από τη βόμβα Μπαλτάκου) ενόψει της τριπλής κάλπης του Μαΐου. Ο πρώτος στόχος της είναι σαφής: να περιοριστούν οι αναμενόμενες μεγάλες κυβερνητικές απώλειες στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Και προς τον στόχο αυτό, βαράνε συντονισμένα όλα τα «σφυριά»: τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, σχολιαστές πρωί και βράδυ στα τηλεπαράθυρα. Το μήνυμα είναι ένα : επιστροφή στις αγορές = επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Τι κι αν η ανεργία αγγίζει πια το 30%; Τι κι αν τα εισοδήματα όπως κι οι συντάξεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συρρικνώνονται; Τι κι αν τα ασφαλιστικά ταμεία πνέουν τα λοίσθια (π.χ. με την απάλειψη 43 φόρων υπέρ τρίτων); Τι κι αν απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις; Τι κι αν επεκτείνεται το καθεστώς των... ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε δημόσια έργα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι δηλαδή κι αν επιστρέφουμε σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα;

Τι κι αν έρχονται στην επιφάνεια οι δυσώδεις οσμές από τα επικοινωνούντα δοχεία μεταξύ ΝΔ και ακροδεξιάς;

Τι κι αν Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε είναι πλέον σκιά του εαυτού της;

Όλα τούτα είναι δευτερεύουσες λεπτομέρειες που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σκιάσουν το «κωνσταντινάτο φλουρί» της εξόδου στις αγορές, του φωτός στο βάθος του τούνελ, της ανάκαμψης και όλων των άλλων φληναφημάτων ακούμε τα τελευταία 24ωρα, τα οποία, αν η πατρίδα δεν βίωνε ανθρωπιστική καταστροφή, θα προκαλούσαν γέλιο.

Όλα τούτα πρέπει να υποβαθμιστούν ενόψει της καλλιεργούμενης εικόνας αισιοδοξίας. Και οι λίγες φωνές όπως αυτές της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ και του Σπίγκελ, που κάνουν λόγο για «πολιτικό σκεπτικό» πίσω από την καλά σκηνοθετημένη έξοδο στις αγορές, να αγνοηθούν. Όλα, θυσία στο βωμό του ιερού σκοπού. Του δεύτερου, υποδόριου στόχου της κυβέρνησης. Της αποτροπής  δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Η σκηνοθετημένη, εντός κι εκτός Ελλάδας, παράσταση της εξόδου στις αγορές, υπό τις ψαλμωδίες των «χερουβείμ» και των «σεραφείμ» («ειδικών», «τεχνοκρατών» και λοιπών), αυτόν τον σκοπό έχει. Όχι την ευημερία των πολιτών. Όχι την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Όχι το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία. Αυτά, τα κατά τ’ άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, αφήνουν παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση των Σαμαρά- Βενιζέλου και μέχρι πρότινος, Μπαλτάκου.

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι ένα : να μην αλλάξει τίποτε – τα πάντα να μείνουν ως έχουν…

Να μην αλλάξει δηλαδή η ροή των πραγμάτων - αυτή που τόσο πολύ τρομάζει τα κατεστημένα συμφέροντα. Με ένα «φλουρί». Που όμως σύντομα θα αποδειχθεί «κάλπικη λίρα»...

* Η Ρένα Δούρου είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.