ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά η εταιρεία - Πως διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά

Παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα ...εξαφανισμένα αρνιά της Lidl

Έλεγχο στα σούπερ μάρκετ Lidl πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφορικά με τον τρόπο που η γερμανική πολυεθνική διαφήμιζε και πουλούσε αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η εταιρεία καλείται να αποδείξει τον αριθμό των αμνοεριφίων που διέθεσε στην αγορά καθώς καταγγελίες καταναλωτών ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης πως τα αποθέματα ουσιαστικά είχαν εξαντληθεί με αποτέλεσμα στελέχη της Lidl να τους ωθούν να προμηθεύονται αρνί σε άλλη, πιο αυξημένη τιμή από αυτή που διαφημιζόταν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των καταναλωτών, κατά την πρώτη μέρα της προσφοράς, προσήλθαν στα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας, και ενημερώνονταν ότι είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα και ότι εναλλακτικά θα μπορούσαν να προμηθευτούν αρνί σε άλλη τιμή.

Στο έγγραφό της η Γραμματεία επισημαίνει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να ενημερώσει για την πιθανότητα εξάντλησης του προϊόντος, με πληρότητα και σαφήνεια το καταναλωτικό κοινό. Και υπενθυμίζει ότι υπάρχει από τις 10.02.2011, απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Γερμανίας η οποία εκδόθηκε κατά της μητρικής σας εταιρείας στη Γερμανία (Lidl) για ανάλογη αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Τι απαντά η εταιρεία 

Η Lidl Hellas, από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα αναφέρει ότι έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί στην ελληνική αγορά, περίπου 14 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις ποσότητες που είχε διαθέσει πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με την ίδια, ο προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε τα καταστήματα να μπορούν να προβούν από τις 13/4 μέχρι τις 19/4 σε πολλές παραγγελίες - προμήθειες.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που έχει προμηθευτεί, συνολικά και ανά κατάστημα, ζητά από την εταιρεία και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Επίσης ζητείται από την αλυσίδα να ενημερώσει τη ΓΓΚ για τον αριθμό των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που πούλησε στο καταναλωτικό κοινό την πρώτη ημέρα της προσφοράς, και αν παρά την εξάντληση των αποθεμάτων του εν λόγω προϊόντος στη συγκεκριμένη τιμή συνεχίζει να διαφημίζει την προσφορά.

Να σημειωθεί ότι το αρνί στην Lidl πωλείται ή μάλλον διαφημίζεται στα 3,99 ευρώ το κιλό, στον Βερόπουλο η τιμή του αρνιού διαμορφώνεται στα 5,65 ευρώ το κιλό, στα 5,69 ευρώ στον Μαρινόπουλο, στα 6,40 ευρώ στον Σκλαβενίτη, στα 6 ευρώ στην ΑΒ Βασιλόπουλος, στα 5,79 ευρώ στον Μασούτη, ενώ στα κρεοπωλεία της Αθήνας η τιμή κυμαίνεται στα 8 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Χονδρικής Πώλησης -τιμοληψία Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου- του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η κατώτερη τιμή για το αρνί γάλακτος διαμορφώνεται στα 5,8 ευρώ το κιλό, η ανώτερη στα 6,8 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα στα 6,5 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά την τιμή των κατσικιών, η κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 6,3 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 6,9 ευρώ, με την επικρατούσα στα 6,6 ευρώ, ενώ τα εισαγόμενα αρνιά (FYROM και Ρουμανία) η κατώτατη είναι 5,8 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 6,1 για τα αρνιά της Ρουμανίας και στα 6 ευρώ για τα αρνιά από τη FYROM.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.