ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση για την παγκόσμια οικονομία

Ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας το 2014 βλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά και μείωση της ανεργίας το 2014, προβλέπει σε έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία αν και προέρχεται από ύφεση 3,9% πέρυσι, θα «τρέξει» με ρυθμό 0,6% το 2014. Το 2015 θα επιταχύνει, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη στο 2,9%.

Το Ταμείο εκτιμά και σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,3% φέτος και περαιτέρω αποκλιμάκωση της στο 24,4% το 2015.

Το ΔΝΤ βλέπει συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων το 2014 καθώς κάνει λόγο για μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,4%, ενώ τοποθετεί στο 0,3% τον πληθωρισμό το 2015.

Τέλος, αναμένει πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2015.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος σημειώνοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους δανεισμού και η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική.

Στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% αυτό το έτος αντί για 3,7% που ανέφερε στην εκτίμηση του Ιανουαρίου.

Για το 2015 εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,9% από 4% που ανέφερε προηγουμένως.

Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις του επισημαίνοντας ότι αναμένει το 2014 η ανάπτυξη να φτάσει το 1,2% και το 2015 να φτάσει το 1,5%. Και τα δύο μεγέθη είναι αυξημένα κατά 0,1% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του και περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2014 και 3% το 2015.

Για την Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αποτυχία να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.