ΚΟΣΜΟΣ

Δύση κατά Μόσχας και Μόσχα κατά ...Κιέβου

Μύλος στην Ουκρανία - Αδιέξοδο στον ΟΗΕ

Άκαρπη κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε χθες στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δημιούργησε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα από την πλευρά της να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Άρωμα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή και τις ουκρανικές αρχές να διεξάγουν ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση καταστολής των Ρωσόφωνων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια αμέσως μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς τους διαδηλωτές που ζητούν την ομοσπονδιοποίηση της χώρας με συνταγή Κριμαίας. Ομάδες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας αλλά και ένοπλοι του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα βρίσκονται με το δάκτυλο στην σκανδάλη στην πόλη Σλαβιάνσκ, 150 χλμ. από τα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Οι εστίες έντασης σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ είναι εκτός από το Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ , το Λουγκάντσς και το Κραματόρτσκ. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια με τον ηγέτη της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», Ντμίτρι Γιάρος, να καλεί τους μαχητές του να αναλάβουν δράση.

Εν τω μεταξύ συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. «Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος. «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Επίθεση από τη Δύση στη Ρωσία 

Καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «έχει προκαλέσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία». Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» είπε η Πάουερ. «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση για μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

Για τον Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ οι εξελίξεις προκαλούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση». «Η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ», είπε απευθύνοντας έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, θα αναδείξει λύσεις . «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», είπε ο γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει πραγματικά κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

Μια σειρά από φαινομενικά συντονισμένες επιθέσεις από ένοπλους άνδρες που συχνά φορούν στολές χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε το Σάββατο στις πόλεις της ρωσόφωνης Ουκρανίας , η οποία συνορεύει με τη Ρωσία. Αυτή η αυξανόμενη ένταση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την περίσταση για να παρέμβει καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί «με κάθε κόστος» του Ρώσους πολίτες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η λίστα του State Department

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την Κυριακή έναν «κατάλογο» με τους 10 ψευδείς ισχυρισμούς, όπως αναφέρει, τους οποίους χρησιμοποίησε η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Πετώντας το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα η Ουάσιγκτον εξέδωσε τον δεύτερο κατά σειρά κατάλογο σε μόλις ένα μήνα από τους ψευδείς ισχυρισμούς που όπως θεωρούν οι ΗΠΑ έχει εκφράσει η Ρωσία για την Ουκρανία.

«Η Ρωσία συνεχίζει με μια λανθασμένη και επικίνδυνη ρητορική για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία» ανέφερε η έκθεση-κατάλογος του state Department με τίτλο: «Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: Το σίκουελ των δέκα πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία». Η Μόσχα απέρριψε ένα παρόμοιο κατάλογο που η Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου ως κυνική «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην νέα λίστα της Κυριακής, το SD αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τη Μόσχα, Ρώσοι πράκτορες έδρασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία βοήθησε στις εξεγέρσεις. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διέταξε μερική αναδίπλωση των στρατευμάτων της που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σημαντική κίνηση απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.