ΚΟΣΜΟΣ

Στην περιοχή «ποπ κόρν»

Τουλάχιστον 9 νεκροί από χιονοστιβάδα στο Έβερεστ

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις είναι σοβαρά τραυματισμένοι ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και αγνοούμενοι μετά από χιονοστιβάδα που έπληξε τις πλαγιές του Έβερεστ τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής.

Το BBC αναφέρει πως το δυστύχημα σημειώθηκε σε μία περιοχή που ονομάζεται «πεδίο του ποπκόρν». 

Όλα τα θύματα και οι αγνοούμενοι είναι τοπικοί οδηγοί «σέρπα» από το Νεπάλ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Associated Press, που κάνει λόγο για εννέα αγνοούμενους, οι οδηγοί είχαν σκαρφαλώσει στις πλαγιές προκειμένου να ετοιμάσουν τη διαδρομή για αναβάτες.

Η τραγωδία συνέβη σε υψόμετρο περίπου 6.000 μέτρων, κοντά στο Κέντρο 2 του Έβερεστ.

Σύμφωνα με αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ η χιονοστιβάδα έπεσε στο πιο δημοφιλές μονοπάτι προς την κορυφή του Έβερεστ.

Τρεις ακόμη νεπαλέζοι οδηγοί έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και αγνοούμενοι, δήλωσε ο Τιλάκ Ραμ Παντέι, υπεύθυνος της υπηρεσίας ορειβασίας του υπουργείου.

Ελικόπτερα και σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο σημείο του δυστυχήματος.

Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, μετά την κατάκτησή της το 1953 από τον νεοζηλανδό σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό.

Το 1996, οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σε μια χιονοθύελλα, ενώ συνολικά εκείνο το έτος σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι προκαλώντας επικρίσεις για την εμπορευματοποίηση της αναρρίχησης στο βουνό αυτό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες εξαιτίας του αριθμού των αναρριχητών στο Έβερεστ. Εξάλλου φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ μείωσε σημαντικά το κόστος της αναρρίχησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης πολλών ορειβατών στην περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.