ΚΟΣΜΟΣ

Από τη φωτιά στο Βαλπαραΐσο

Τουλάχιστον έντεκα οι νεκροί στη Χιλή

Στους 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, 1.000 κατεστραμμένα σπίτια και η απομάκρυνση τουλάχιστον 3.000 κατοίκων από τις εστίες τους, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο σε περιφέρεια του Βαλπαραΐσο με αποτέλεσμα να επεκταθεί σήμερα και σε τμήματα του λιμανιού αυτού της Χιλής.

Χιλιανοί Πεζοναύτες περιπολούν στους δρόμους αφού η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο είπε πως πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης αυτής των 270.000 κατοίκων.

Το Βαλπαραΐσο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Η πυρκαγιά, η οποία ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στις ακτές του Ειρηνικού, ευθύνεται για τους θανάτους δύο ηλικιωμένων πολιτών, δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό ο υποναύαρχος Χούλιο Λέιβα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν επίσης τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Πληρώματα ασθενοφόρων περιέθαλψαν κατοίκους που είχαν εισπνεύσει καπνό, καθώς η πυρκαγιά επεκτεινόταν στο ένα τετράγωνο μετά το άλλο και προκαλούσε μικρές εκρήξεις.

Ο δήμαρχος Κάστρο προειδοποίησε πως ο αρχικός αριθμός των 500 κατεστραμμένων σπιτιών μπορεί να αυξηθεί μόλις το φως της ημέρας δώσει στις αρχές την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πλήρη έκταση της καταστροφής.

Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών ONEMI υπολόγισε πως περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Σχεδόν 12 ώρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν και η στάχτη να πέφτει στους συνήθως γραφικούς λόφους του Βαλπαραΐσο καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο.

Οι συνοικίες Λα Κρους και Λας Κάνιας είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιστορική συνοικία του Βαλπαραΐσο, που έχει περιληφθεί από την UNESCO στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, το λιμάνι της πόλης και το Κογκρέσο δεν βρίσκονται στην πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η φωτιά.

Οι ισχυροί άνεμοι και ο πυκνός καπνός κρατούσαν στο έδαφος τουλάχιστον μέχρι τα χαράματα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Για σήμερα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι στο Βαλπαραΐσο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο να επηρεασθούν από την πυρκαγιά οι εξαγωγές χαλκού της Χιλής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ στην Πολβόρα, στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καταστρέφοντας 150 στρέμματα με ευκαλύπτους, βοσκοτόπια και θάμνους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ONEMI). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 λόφους που δεσπόζουν της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.