ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όλα αλλάζουν, τα κόμματα στις θέσεις τους!

Η δημοκρατία είναι μια τομή στην ιστορία. Είναι το πολίτευμα που θεωρεί εφικτό να αποφασίζουν οι πολίτες για τον τρόπο που θα κυβερνηθούν και για το ποιοι, και πώς θα ελέγχονται αυτοί, θα τον κυβερνούν.

Η δημοκρατία ευνοεί την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά, είναι το πολίτευμα που κάνει εφικτό το «κοινό καλό». Επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων, τους διδάσκει το πόσο ευμετάβλητη μπορεί να είναι η πραγματικότητα.

Το ευμετάβλητο των πραγμάτων το βιώνουμε με έντονο τρόπο στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό πρέπει να απεικονίζεται και στην προσαρμογή των θέσεων των πολιτικών σχηματισμών στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουν το τι θα συμβεί στη χώρα, αλλά μπορούν να αποφασίσουν στο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό που συμβαίνει και πώς θα θωρακίσουν  στο μέλλον.

Οι πολιτικοί μας ηγέτες πρέπει να διδαχτούν από την ιστορία και τις αναλύσεις της ανθρώπινης περιπέτειας και να προσαρμόζουν τις στάσεις τους, παραμένοντας πιστοί στο νόημα της δημοκρατίας. Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζει και η δομή του κάθε προβλήματος. Όταν μάλιστα τα προβλήματα έχουν χαοτικό χαρακτήρα, η αλλαγή των αρχικών συνθηκών τους τα επηρεάζει δραματικά.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο N. Ndebele ( J. Keane: Γιατί Δημοκρατία; Νεφέλη, 2012): «Η δημοκρατία κάνει δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ βεβαιότητας και αβεβαιότητας».

Στη χώρα μας τα κόμματα επιμένουν στις θέσεις τους, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πραγμάτων, παρά τη συνεχή μεταβολή των συνθηκών που επηρεάζουν την εξέλιξή τους.

Όλοι μιλούν για δημοκρατία, αλλά κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες μας δεν έχει την ευαισθησία και το θάρρος να αποδεχτεί ότι οι νέες συνθήκες υπαγορεύουν νέα ματιά στα πράγματα. Το περίεργο είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει τον παιδευτικό τους ρόλο και ότι η έκφραση σεμνότητας είναι συστατικό της δημοκρατίας. Μάλιστα, στην εποχή της αλαζονείας και της βίας, η σεμνότητα οπλίζει με εσωτερική δύναμη τον πολίτη και τον κάνει να αποστρέφεται την υπεροψία και να αναζητά ένα κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανεκτικό και λιγότερο βίαιο.

Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ηγέτες που τους σέβεται και από τους οποίους διδάσκεται.

Μετά τη μεγάλη δοκιμασία του πολιτικού μας συστήματος και την απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική, οι στάσεις των πολιτικών μας πρέπει να είναι προσεκτικές και με όρους σεμνότητας και ταπεινότητας.

Άλλωστε, η δημοκρατία ευδοκιμεί εκεί που υπάρχει ταπεινότητα, ενώ η σεμνότητα αποτελεί το αντίδοτο της αλαζονικής υπεροψίας.

Η έκφραση δημοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας είναι το ζητούμενο...

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.