ΕΛΛΑΔΑ

Μνημονιακή δέσμευση η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Αλλάζει ο τρόπος …προκήρυξης απεργιών

Πέντε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση, οργάνωση και χρηματοδότηση προωθεί το υπουργείο Εργασίας μετά από την δέσμευση που ανέλαβε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα των δανειστών.

Με το νέο πλαίσιο που προωθείται, αλλάζει μετά από 32 χρόνια, ο τρόπος χρηματοδότησης των σωματείων, ενώ σημαντικές αλλαγές επιβάλλονται στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες. Η Τρόικα πιέζει ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από απόλυτη πλειοψηφία των απασχολούμενων στην κάθε επιχείρηση. 

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για τη διενέργεια απεργιών, θεωρείται διαρθρωτική αλλαγή και συγκαταλέγεται στα συμφωνημένα κυβέρνησης - τρόικας, όπως αναφέρονται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εργασίας θα δώσει σε διαβούλευση με τη συμμετοχή (έτσι ελπίζει τουλάχιστον) και των συνδικάτων, το σχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρυσή τομή στο θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Έθνος στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Οι πέντε ανατροπές που προωθούνται είναι:

O τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος: θα συζητηθεί το εάν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.

Το πρόβλημα του κατακερματισμού στις οργανώσεις: θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ενοποιήσεων.

Ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, όπου στόχος είναι οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων.

Ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.