ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Ίδρυμα Υγείας ΗΠΑ

Αμερικανοί κλωνοποίησαν το δέντρο του Ιπποκράτη

Το δέντρο που σύμφωνα με την παράδοση στη σκιά του, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του κλωνοποίησε και φύτεψε το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health-NIH), από τα σημαντικότερα στον τομέα του σε παγκόσμιο επίπεδο, τίμησε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην έδρα του στην Μπεθέσδα του Μέριλαντ, τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.

Το κομμάτι αυτό μεταφυτεύτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος. Στη δεκαετία του ΄80, το δένδρο προσβλήθηκε από μύκητα και δεν κατάφερε να επιβιώσει, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο πρωτοποριακής έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κατόρθωσε να το κλωνοποιήσει, παράγοντας πανομοιότυπο αντίγραφό του.

Κατά την τελετή, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από την ηγεσία του Ιδρύματος και τον κορυφαίο Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, φύτεψαν συμβολικά το κλωνοποιημένο δέντρο στον χώρο του Ιδρύματος, όπου βρίσκεται τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Στις ομιλίες τονίσθηκε η συμβολή του Ιπποκράτη όχι μόνο στην Ιατρική, άλλα και στην ηθική της επιστήμης, όπως επισημάνθηκε, την οποία ασπάζονται απαγγέλλοντας τον όρκο του οι επιστήμονες της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Το Δέντρο του Ιπποκράτη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Στον δικό του κύκλο ζωής, το δέντρο έγινε αντικείμενο έρευνας, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά του προστάτη του. Το ταξίδι του Δέντρου από το Αιγαίο, από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και ο συμβολισμός του κλώνου, που φυτεύουμε σήμερα σε αυτό το φημισμένο και πρωτοποριακό Ίδρυμα, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση στις διαχρονικές αξίες, όπως τις οραματίστηκε ο Ιπποκράτης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.