ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα αποσταλούν

Έρχονται και τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τέλη Ιουνίου θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτη δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Συνολικά θα εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,95 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα από τον συμπληρωματικό φόρο. Από το συνολικό ποσό οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 447 εκατ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 1,97 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων και θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτίσματα : Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.

2. Οικόπεδα: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

3. Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.