ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακή ανταπόκριση των ξένων

Η μεγάλη επιστροφή της Εθνικής

Ανοίγει σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεγάλη επιστροφή της Εθνικής στην διατραπεζική αγορά θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Με βάση την ανταπόκριση των ξένων θεσμικών επενδυτών θεωρείται ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον κατά 2 φορές ενώ πηγές της ΕΤΕ εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% δηλαδή 45 μονάδες βάσης μικρότερο της πρόσφατης ομολογιακής έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου (4,95%).

Παραδοσιακά, τα ομόλογα των τραπεζών τιμολογούνται υψηλότερα από τα κρατικά ομόλογα εξαιτίας του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου που ενέχουν, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, προσθέτει, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας μόλις το 2012, αναμένεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές να δεχτούν χαμηλότερη απόδοση, εφόσον θεωρήσουν ότι η Εθνική θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης της Εθνικής θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 4,5%. Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση δεν συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου η οποία θα ακολουθήσει αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και προδικάζουν την μεγάλη επιτυχία της έκδοσης.

Η ομολογιακή έκδοση θα έχει διάρκεια 5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας έκρινε σκόπιμη την ομολογιακή έκδοση αφενός για να εκμεταλλευτεί τη θετική διεθνή συγκυρία και κυρίως για να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.