ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα ΟΟΣΑ

«Ανήκεστος» η βλάβη της κρίσης στην Ελλάδα

Μόνιμη είναι η «ζημιά» που έπαθε η Ελλάδα από την κρίση, εκτιμά ο ΟΟΣΑ! Κερδισμένη από την κρίση… μόνον η Γερμανία… Η χώρα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς στο Βερολίνο υπάρχουν «δεξαμενές σκέψης» που θεωρούν πως η κοινωνική αναταραχή στον ελλαδικό χώρο «απειλεί» την Ευρωζώνη.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις πραγματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, αναλύει στην τελευταία του έκθεση ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times: Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα στοιχεία του διεθνή Οργανισμού αποδεικνύουν πως οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δύνανται να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις οικονομίες.

Ακόμη κι αν η ανάπτυξη επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας αποδεικνύεται πως είναι πάντα χαμηλότερη.

Σε μόνιμη βάση, μια αδύναμη οικονομική δραστηριότητα φαντάζει τρομακτική, αφού για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται ραγδαία μείωση των δαπανών σε όλα τα επίπεδα: Σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Το μείζον ζητούμενο είναι ένα: Πόσο πολύ μπορεί να υποφέρει μια οικονομία από το ξέσπασμα μιας κρίσης; Και αυτή η ζημιά δύναται τελικά να είναι μόνιμη;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ενδελεχώς ο ΟΟΣΑ, στις περισσότερες χώρες - μέλη του, όπως ο οργανισμός επιβεβαιώνει, η ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της κρίσης είναι μόνιμη.

Βέβαια, ο αντίκτυπος της κρίσης σε κάθε οικονομία είναι διαφορετικός. Ωστόσο όλοι συναινούν πως η χώρα που επλήγη περισσότερο - και με τον πλέον δυσμενή τρόπο - από την κρίση είναι η Ελλάδα.

Μεγάλο πλήγμα λόγω κρίσης δέχθηκαν επίσης οι οικονομίες της Ισλανδίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας.

Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του OOΣΑ που παρουσιάζουν οι Financial Times, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία είναι σε θέση να εμφανίσουν μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης σήμερα, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο συμπέρασμα της νέας μελέτης του ΟΟΣΑ είναι και το εξής: Η διαρκώς ήπια ανάπτυξη αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς τις προκλήσεις και τους κινδύνους για τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας...

Και ενώ ο ΟΟΣΑ περιγράφει την μόνιμη «ζημιά» που υπέστη η χώρα μας, το think tank Bruegel προειδοποιεί πως η Ευρωζώνη ακόμη δεν έχει θεραπεύσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της, την κοινωνική αναταραχή!

Όπως αναφέρει η «δεξαμενή σκέψης» οι προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, εξαντλούνται στην αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους και στη διευθέτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Βεβαίως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως στους δύο προαναφερθέντες τομείς έχει συντελεστεί μεγάλη ή μικρή βελτίωση.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός μόνιμου κοινωνικού κατακερματισμού, ο οποίος ενδέχεται να ωθήσει σε μία… επανάσταση εναντίον των πολιτικών ελίτ αλλά και στους τίτλους τέλους του ευρωπαϊκού οράματος, έχει εκτιναχθεί στα… ύψη τα τελευταία χρόνια και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στρουθοκαμηλίζουν.

Όπως αναλύει ορθά το think tank, η εμπιστοσύνη των κρατών – μελών προς την Ευρωζώνη έχει απολεσθεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, η «βουτιά» είναι ισχυρότερη σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο, καθώς το 80% διατείνεται αρνητικά έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Άλλωστε, από το 2008 έχουν «χαθεί» 6 εκατ. θέσεις εργασίας, με την ανεργία να «θερίζει» ιδίως τους νέους εργαζόμενους.

Η κατάσταση δεν βαίνει προς ομαλοποίηση, παρά τις απόπειρες της Ε.Ε. και η ανεργία υπονομεύει την ανάπτυξη και πλήττει την παραγωγικότητα, το ασφαλιστικό και εκπαιδευτικό σύστημα.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι «σκληρότερη» στις χώρες του Νότου και της Βαλτικής, με την εισοδηματική ανισότητα να βρίσκεται σε απαγορευτικά επίπεδα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.