ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνία Πάπα Φραγκίσκου με Νετανιάχου

Τελικά, τι γλώσσα μιλούσε ο Χριστός;

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκαν, τα είπαν και ...κατέληξαν σε μια ανοικτή δημόσια διαφωνία. «Ο Ιησούς ζούσε εδώ, σ' αυτή τη γη. Μιλούσε εβραϊκά», είπε ο Νετανιάχου, ενώ αμέσως ο Ποντίφικας του είπε με νόημα: «Μιλούσε Αραμαϊκά, αλλά γνώριζε και Εβραϊκά». Ποιός από τους δύο έχει δίκιο; Μήπως και οι δύο;

Είναι αποδεκτό ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρξε ως προσωπικότητα, αλλά είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη η ερμηνεία και η ακρίβεια των γεγονότων και του πλαισίου της ζωής του, εξηγεί το bbc.com και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και τη γλώσσα την οποία μιλούσε. Ο καθηγητής Σεμπάστιαν Μπροκ λέει: «Τόσο ο Πάπας, όσο και ο Νετανιάχου, είχαν δίκιο». Ο δρ. Μπροκ είναι καθηγητής έρευνας της Αραμαϊκής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα Εβραϊκά ήταν ας πούμε η επίσημη γλώσσα του «κράτους» και των αρχιερέων. Αυτή που διδάσκονταν οι μορφωμένοι, αυτή που αναγραφόταν σε πολλές πινακίδες, σε έργα τέχνης και οπουδήποτε δημόσια.

Ωστόσο, λόγω του πατέρα του, του Ιωσήφ, ο Χριστός μιλούσε αραμαϊκά, την lingua franca της ευρύτερης περιοχής, την οποία μιλούσαν όλα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα της περιοχής, δηλαδή, η καθομιλουμένη των κατοίκων. Οι Ευαγγελιστές λένε ότι ο Ιησούς Χριστός μιλούσε αραμαϊκά. Ωστόσο και τα αραμαϊκά που χρησιμοποιούνται στις ταινίες για να αναπαραστήσουν πιστά την εποχή που έζησε ο Ιησούς Χριστός, είναι λάθος... Κι αυτό επειδή πρόκειται για τα «εξευγενισμένα» αραμαϊκά, αυτά που ομιλούνταν μετά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και μόνο τότε απαντώνται σε γραπτά κείμενα.

Ο Ιησούς μιλούσε τα απλά αραμαϊκά, που δεν είχαν εξελιχθεί. Θα μπορούσε όμως και να τα εμπλουτίζει, λόγω των κηρυγμάτων του, με λατινικές λέξεις, λέει ο λέκτορας Τζόναθαν Κατζ, ο οποίος διδάσκει Κλασική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διότι η λατινική γλώσσα, όπως  και η ελληνική, είχαν τεράστια επιρροή εκείνη την εποχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.