ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Γερμανία στο θέμα της μετανάστευσης

Προσφάτως  παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, σε συνέντευξη τύπου,  ένα κείμενο ειδικών από διάφορα γερμανικά υπουργεία , με τίτλο «Νομικά ζητήματα και προκλήσεις σε σχέση με τη χρήση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας από μέρους των εθνοτήτων των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Από το κείμενο προκύπτει ότι η γερμανική πολιτική δρομολογεί ένα σχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το οποίο οι  μετανάστες που δεν βρίσκουν εργασία στη Γερμανία εντός έξι μηνών, θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η βασική ιδέα που διατρέχει το κείμενο είναι να περιοριστούν οι αφίξεις ανειδίκευτων μεταναστών από τον ευρωπαϊκό Νότο που θα αναζητήσουν εκεί εργασία.

Το οξύμωρο είναι ότι  πριν από μόλις δύο μήνες  οι Γερμανοί πολιτικοί διεμήνυαν στους Ελβετούς ομολόγους τους (η Ελβετία δεν αποτελεί καν κράτος-μέλος, αλλά προωθεί μεγάλο μέρος των εξαγωγών της στην Ευρώπη) ότι η απόφασή τους να περιορίσουν τις μαζικές εισροές μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. (πολλοί εκ των οποίων είναι Γερμανοί, υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης) είναι αντίθετη με τη βασική αρχή της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών στην Ε.Ε.

Εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, η Γερμανία υψώνει «φράκτη» για να κρατήσει εκτός του δικού της εδάφους τους,«ανεπιθύμητους» κατά τα δικά της κριτήρια, ανειδίκευτους μετανάστες από τον φτωχό ευρωπαϊκό νότο.

Ενώ παράλληλα αφήνει τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση  νότο να σηκώσει όλο το βάρος  της παράνομης μετανάστευσης,  καθώς βάσει της συμφωνίας  Δουβλίνο ΙΙ αρμόδια για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα που αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη μεταναστών από τρίτες χώρες. Πρόκειται για ανθρώπους  που έχουν ως στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Στην πράξη όμως, εφαρμόζοντας το  Δουβλίνο ΙΙ, η Γερμανία και άλλες χώρες (βολικότατα) επαναπροωθούν στην Ελλάδα όσους παράνομους μετανάστες καταφέρνουν να φτάσουν στο έδαφός τους.

Είναι προφανές. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν σε μια δημοκρατία  να φτιάχνουν νόμους, στην περίπτωση αυτή για το μεταναστευτικό, κατά το δοκούν. Και δεν συνειδητοποιούν ότι οι  δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορούν να εντείνουν υπερβολικά τα μέτρα καταστολής της μετανάστευσης, διότι αυτό θα αντανακλάται σε περιορισμούς της ελευθερίας των ίδιων των πολιτών. Η ανελευθερία απέναντι στους άλλους, μας κάνει μοιραία ανελεύθερους απέναντι στους εαυτούς μας.

Η Βίκη Μάτσικα είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ

MBA του «SDABocconiSchoolofManagement»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.