ΚΟΣΜΟΣ

Προτείνει ανθρωπιστική βοήθεια

Εγκλήματα του Κιέβου κατά των αμάχων καταγγέλλει η Μόσχα

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια ώρα, NATO και ΗΠΑ δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σφαγή αμάχων

Η Ρωσική Επιτροπή Έρευνας κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 για την προστασία των αμάχων, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η οποία διευκρινίζει ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

«Σύμφωνα με την έρευνα, στρατιωτικοί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μέλη της Εθνοφρουράς και του Πράβι Σεκτόρ (σ.σ. του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας) έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη βούλησή τους όπλα, το πυροβολικό και την αεροπορία (καθώς και) τεθωρακισμένα, με στόχο να σκοτώσουν πολίτες παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης της 12ης Απριλίου 1949 για την προστασία του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου», επισημαίνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το όργανο αναφέρει μια σειρά από ουκρανικές πόλεις – μεταξύ αυτών το Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ, όπου σημειώνονται μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού – όπου έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα αυτά.

«Στις 26 Μαΐου, όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που ερρίφθησαν σε ένα φορτηγό που μετέφερε τραυματίες και το οποίο έφερε το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η ίδια επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον «μελών του ουκρανικού στρατού, της Εθνοφρουράς και του Πράβι Σεκτόρ, που προς το παρόν δεν έχουν ταυτοποιηθεί» επειδή «χρησιμοποίησαν απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου».

Η Επιτροπή Έρευνας «συγκεντρώνει αποδείξεις για την ευθύνη κάθε προσώπου που εμπλέκεται στα εγκλήματα αυτά που διαπράχθηκαν εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι διώξεις θα ασκηθούν και εναντίον «όσων έδωσαν τη διαταγή να σκοτωθούν πολίτες».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ρωσία θέλει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας απ' οπού λαμβάνει εκκλήσεις για βοήθεια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ότι πρότεινε στο Κίεβο να προσφέρει «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια» στην ανατολική Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

«Η Ρωσία λαμβάνει εκκλήσεις από πολίτες και οργανισμούς που βρίσκονται στις περιοχές των συγκρούσεων (οι οποίοι ζητούν) κυρίως φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό», προσθέτει.

«Με δεδομένη τη συνέχιση των ένοπλων επιχειρήσεων του Κιέβου εναντίον του πληθυσμού των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η ανάγκη να προσφερθεί στον άμαχο πληθυσμό έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει επείγουσα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνομιλίες Πούτιν με Ολάντ και Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, έκανε έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών.

«Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Στο τηλεφώνημα αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του Ολάντ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα βρίσκεται στη Γαλλία στις 5 και 6 Ιουνίου για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Τη σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη «τιμωρητική επιχείρηση των Αρχών του Κιέβου στα νοτιοανατολικά της χώρας», εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Συνομιλία Λαβρόφ-Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

«Ο Λαβρόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν τις αρχές του Κιέβου να (. . .) σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις» με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ζητούν ταχύτερη αποχώρηση των Ρώσων

Το ΝΑΤΟ έχει ορισμένες ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την μεθόριο με την Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Έχουμε ενδείξεις για τουλάχιστον μια μερική απόσυρση (...) Ίσως περίπου τα δύο τρίτα να έχουν τώρα αποσυρθεί και βεβαίως εμείς το χαιρετίζουμε αυτό», δήλωσε ο Ράσμουσεν. «Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ρωσικών στρατευμάτων που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση αν ληφθεί μια πολιτική απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν κατέληξε ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας την Δευτέρα, για την οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, διευκρινίζοντας όμως ότι η αποχώρηση αυτή δεν είναι «πλήρης».

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις δραστηριότητας στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αριθμού μονάδων που φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί, και η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται», είπε ο Κάρνεϊ. «Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει ότι αυτό συνιστά πλήρη αποχώρηση», πρόσθεσε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.